Terrortámadás Törökországban: eddig tíz halott és 15 sérült

2016. január 12., 20:08

Az eddigi információk szerint legalább tíz ember életét követelte a január 12, keddi terrortámadás Törökország fővárosában, Isztambul Sultanahmet negyedében – hivatkozik török hatóságokra a BBC.

Az öngyilkos merénylettel végrehajtott terrortámadás elkövetője a török miniszterelnök, Recep Tayyip Erdogan sajtótájékoztatójában elhangzott információk szerint Szíriából érkezhetett, és a török kormányfőhelyettes, Numan Kurtulmus szerint 1988-as születésű. A merénylet közel volt Isztambul egyik leghíresebb épületéhez, a Kék Mecsethez, ám a különböző források más-más helyszíneket jelölnek meg.

A kormányzati hivatal információi szerint a terrortámadásban legalább 10 ember veszítette életét, 15-öt pedig Isztambul egyik kórházában kezelnek. Az áldozatok között több külföldi is volt. A norvég külügyminisztérium szerint egy norvég férfi kórházban van, míg a német külügyminisztérium megerősítette, hogy az áldozatok között német állampolgárok is vannak.

Erdogan miniszterelnök tájékoztatójában elítélte a támadást, majd arról beszélt, hogy Törökország kiemelt célpontja a környező terrorista csoportoknak és Törökország mindegyikkel egyformán harcol.

A támadás egyik szemtanúja, Murat Manaz a BBC-nek elmondta, hogy a rendőrség nem látta előre, mi következik. Egyszerre voltak elfoglaltak, és próbálták evakuálni a helyszínen lévő civileket, mivel attól tartottak, hogy a második bomba is felrobbanhat.

A hatóságok jelen pillanatban is próbálják kideríteni a robbanóanyag típusát – tájékoztatott a török kormányzati hivatal.

A német külügyminisztérium weboldalán arra kéri a Törökországban lévő német turistákat, hogy kerüljék el a tömött tereket és a helyi nevezetességeket, látványosságokat.

A támadást valószínűleg az Iszlám Állam egyik terroristája követhette el.

(bbc/index/RSz)