Véres incidens a Drahobráton

2016. január 13., 13:43 , 783. szám

Véres verekedést provokált vasárnap hajnalban a Jobboldali Szektor (PSZ) szélsőséges szervezet öt tagja a kárpátaljai Drahobrát magashegyi üdülőhely egyik szállodájának éttermében. Az incidens során a randalírozók lőfegyvert is használtak.

Az Ukrajna-szerte nagy visszhangot kiváltott esetről beszámoló kárpátaljai hírportálok szerint a PSZ terepszínű ruhát viselő tagjai vasárnap hajnali négy órakor mentek be a felkapott síparadicsom egyik szállodájának éttermébe, és azt követelték a pultostól és a szakácstól, hogy szolgálják ki őket étellel és itallal. A látogatók és a személyzet között szóváltás alakult ki, majd verekedés tört ki, amelyben a szakács és a pultos olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy kórházba kellett szállítani őket. Az incidens során lövések is eldördültek, végül az üdülőhely biztonsági őrei és helyi lakosok tették ártalmatlanná a randalírozó fegyvereseket, akiket átadtak a később nagy erőkkel a helyszínre érkező rendőröknek. Az őrizetbe vett PSZ-tagokat Ungvárra szállították, és megkezdték a kihallgatásukat.

Az eset kapcsán Hennagyij Moszkal, Kárpátalja kormányzója hétfőn nyilatkozatot tett közzé, amelyben elítéli és a PSZ provokációjának nevezi az incidenst. A megye első embere szerint a szervezet második alkalommal követett el lőfegyverek használatával olyan „brutális provokációt” Kárpátalján, amelynek negatív politikai, gazdasági és egyéb következményei vannak. Úgy vélte, hogy a PSZ az általa múlt nyáron Munkácson kirobbantott, halálos áldozatokat is követelő fegyveres konfliktussal tönkretette a megye idegenforgalmát, és most ugyanezt teszi a síelési idényben is.

Moszkal név szerint felsorolta az incidens résztvevőit, akik nem kárpátaljai illetőségűek, és megnevezte az általuk korábban Ukrajna különböző régióiban fegyverhasználattal elkövetett bűncselekményeket.

A Kárpátaljai Megyei Állami Adminisztráció közleményében rámutatott: amennyiben a bűnüldöző szervek korábban teljesítették volna kötelességüket, és eljárnak az érintett PSZ-tagokkal szemben, nem kerülhetett volna sor a kárpátaljai incidensre. A közlemény szerint furcsa, hogy miközben a sajtó egyáltalán nem számolt be a Kijevben, Lviv és Ivano-Frankivszk megyékben elkövetett bűncselekményekről, csupán a kirovohrádi esetről jelentek meg részletek, a drahobráti incidensből mindjárt országos ügy lett.

Az adminisztráció részéről jelezték, amennyiben a PSZ azt állítja, hogy a szervezet Drahobráton őrizetbe vett tagjainak pszichés rendellenességei vannak, akkor gyógykezelésre volna szükségük, s nem arra, hogy fegyvert adjanak a kezükbe.

A nyilatkozat azt ígéri, hogy az incidenst provokálók – Ukrajna más megyéitől eltérően – Kárpátalján nem fogják megúszni a büntetést. Kárpátalja okult a múlt nyári keserű tapasztalatokból – emlékeztetnek egyebek között az adminisztrációnál.

A PSZ részéről ugyanakkor Olekszij Bik szóvivő a 112 Ukrajina televízió adásában kijelentette, hogy a konfliktus a kárpátaljai üdülőben a „háztartási szeparatizmus talaján” keletkezett. „Meg kell érteniük, hogy a fiúknak (a konfliktusban érintett PSZ-tagoknak – a szerk.), akik megjárták a háborút, fokozott az igazságérzetük és a türelmetlenségük az oroszbarát, szeparatista hangulatokkal szemben, amelyekből Kárpátalján jelenleg, sajnos, meglehetősen sok van…” – tette hozzá egyebek mellett.

A hétfői, éjszakába nyúló, többször megszakított ungvári meghallgatáson a bíró az ügyben érintett öt PSZ-tag közül kettő esetében elrendelte az őrizetbe vételt két-két hónap időtartamra. További három gyanúsítottat kivizsgálásra kórházba szállítottak, s ellátásukat követően kell megjelenniük a bíró előtt kedden, lapzártánkkal egy időben. Az ügyészség mind az öt gyanúsított esetében őrizetbe vételt indítványozott.

Az eset folyományának tekinthető, hogy a hatóságok szigorú ellenőrzést vezettek be a megye útjain. Sajtóértesülések szerint a Rahói járás területén hétfő reggel négy ellenőrzőpontot állítottak fel, amelyeken belügyminisztériumi „rohamosztagosok” teljesítenek szolgálatot. Azonban amint a Zakarpattya Online foghalmaz, ezek az ellenőrzőpontok nem annyira a PSZ-t, mint inkább a térségben működő illegális fakereskedőket ijesztették meg.

A Volóci járásában Alsó­vereckénél a rendőrség feltartóztatott egy Lviv megye irányából érkező külföldi rendszámú terepjárót két utassal. A jármű 33 éves vezetője a PSZ tagjának vallotta magát, ugyanakkor nem válaszolt az úti céljára vonatkozó kérdésre. A terepjáróból egy Szajga típusú, a Kalasnyikovhoz hasonló vadászkarabély és hatvan darab 7,62 milliméteres töltény került elő, a rendőrök találtak továbbá golyóálló mellényt, baseballütőt, vadászkést és boxert is. A fegyvereket a rendőrség lefoglalta, és eljárást indított az ügyben. Utóbb a kárpátaljai sajtó közölte, hogy az elfogott PSZ-tag nem más, mint a radikális szervezet Ivano-Frankivszk megyében nemrég létrehozott harmadik önkéntes zászlóaljának (Zahid-3) parancsnoka.

(carpathia.gov.ua/MTI/zakarpattya.net.ua/transkarpatia.net/zzz)