Az Iszlám Állam az indonéziai Jakartában is lecsapott

2016. január 14., 20:28

Január 14-én, csütörtök reggel, az isztambuli merényletet követően Indonéziát is terrortámadás érte. Jakarta főváros szívében több fegyveres és öngyilkos merénylő követett el támadást az éppen ott lévő civilek ellen. A terroristák a külföldi turistákat célozták – hivatkozik az Iszlám Államhoz közeli Aamaq hírügynökségre a BBC.

A Reuters információi szerint a merénylet eddig legalább hét életet követelt, ebből kettő civil, a többi pedig terrorista. A két halálos áldozat egyik tagja kanadai, a másik pedig helyi, indonéziai. A támadók közül kettő felrobbantotta magát, három pedig az indonéz rendőrséggel történő tűzharcban vesztette életét. A jakartai rendőrség információi szerint a robbantásnak és tűzharcnak húsz sérültje van, közülük öt a helyi rendőrség tagja, a többi pedig német, dán, osztrák, illetve algériai származású.

A biztonsági erőknek három órájukba telt, míg sikerült véget vetniük a terroristaakciónak, amely Jakarta legöregebb áruháza és egy Starbucks kávézó mellett történt. A szemtanúk elmondása szerint az első bomba robbanására a rendőrség rögtön reagált. Percek alatt megjelentek a páncélozott rendőrségi gépjárművek, mesterlövészek és kommandósok. A terroristák először a kávézóban robbantottak, ahol több civilt megsebesítettek. A menekülőkre a fegyveresek nyitottak tüzet. Ezzel egy időben az egyik merénylő gránáttal próbálta megsemmisíteni a közeli rendőrségi ellenőrző pontot.

Az indonéziai kormány az Iszlám Államot gyanúsítja a terrortámadás elkövetésével. A jakartai rendőrkapitány sajtótájékoztatójában szintén az említett terrorista szervezetet jelölte meg a támadás felelőseként.

Az ausztráliai igazságügyi miniszter, George Brandis az esettel kapcsolatban arról beszélt, hogy nem kizárt, hogy a terroristaszervezetnek szándékában áll egy „kihelyezett kalifátus” létrehozása.

Nem először történt terrortámadás Indonéziában a 2000-es években. A legtöbb halálos áldozatot egy Bali-szigeteki nightclub elleni merénylet követelte, amelyben 202 ember – többségében turista – vesztette életét. A legutóbbi támadás pedig 2009-ben történt a jakartai JW Mariott és Ritz Carlton hotelekben. Ezeknek hét halálos áldozatuk és több tucat sebesültjük volt.

Múlt hét csütörtökén Isztambulban történt iszlám szélsőségesek által elkövetett terrortámadás, amely 12 életet követelt.

(bbc/reuters/rsz)