52 ezer volt milicista válhat munkanélkülivé

2016. január 20., 20:08 , 785. szám

A jelenlegi 172 ezerből 2016 végére csupán 120 ezer attesztált munkatársa marad az ukrán nemzeti rendőrségnek. Az elbocsátottak további foglalkoztatása akkut problémaként jelentkezik – idézi Jevhen Zaharovot, az Ukrán Helsinki Emberi Jogi Unió vezérigazgatóját a Deutsche welle (DW) összeállítása nyomán az Ukrajinszka Pravda.

A szakértők rámutatnak, hogy a rendőrségi dolgozók többsége igen specifikus szaktudással rendelkezik, és speciális készségekkel bír, amelyeket nehéz hasznosítani a civil életben, különösen, amikor a munkaerőpiacon túlkínálat van, mint jelenleg Ukrajnában.

Oleh Martinenko, a Bűnüldözői Tevékenység Kutatóközpontjának vezetője nem zárja ki, hogy a volt rendőrök az őrző-védő struktúráknál helyezkedjenek el. Szavai szerint azonban ezt a tevékenységi területet erősen monopolizálta az Állami Védelmi Szolgálat.

A szakértők úgy vélik, a volt milicisták elbocsátásuk után komoly nehézségekbe ütközhetnek, a feketemunkások számát gyarapíthatják, avagy bűnözői struktúrákhoz szegődhetnek el.

Ugyanakkor a bűnüldöző szervektől elbocsátott számos rendőr a bíróságban reménykedik. A közösségi oldalakon szervezkednek társaikkal, ahol megvitatják az elbocsátásuk elleni fellebbezés, illetve a nemzeti rendőrségnél való alkalmazásuk lehetőségeit.

Az ukrán belügyi szervek attesztált munkatársainak szakszervezete közölte, hogy naponta több tucatnyi olyan elbocsátott rendőr keresi meg őket, akiket kirostáltak, vagy akik nem akarták alávetni magukat az attesztációnak.

„Segítünk nekik beszerezni a szükséges dokumentumokat és benyújtani a bíróságon a keresetet, melyben a tisztségükbe való visszahelyezésüket kérik” – mondta el a DW-nek Petro Vaszjuk, szakszervezet elnökségi tagja.

(pravda.com.ua/dw.com/Kárpátalja)