Családi verekedés

2016. január 20., 08:49 , 784. szám

„Édesanyám védelmére keltem, s eközben megütöttem az új férjét, aki ezért a bírósághoz fordult. Milyen büntetésre számíthatok?”

– A büntetés ilyen esetekben alapvetően az ütés egészségügyi következményeitől függ. Figyelembe véve, hogy az esetből nem lett rendőrségi ügy – legalábbis erre következtetek a leveléből –, és a sértett a bírósághoz fordult, feltételezhető, hogy könnyű testi sértésről van szó. Az ilyen esetek büntetési tétele az adózatlan minimális jövedelem (17 hrivnya) ötvenszeresétől (850 hrivnya) két év szabadságkorlátozásig terjedhet (lásd Ukrajna Büntetőtörvénykönyvének 125. paragrafusát!). Elképzelhető, hogy a bíróság az esetet garázdaságnak minősíti (lásd a Büntetőtörvénykönyv 296. paragrafusát!), melynek büntetési tétele alaphelyzetben az adózatlan minimális jövedelem ötszázszorosától öt év szabadságkorlátozásig terjedhet. Felhívnám a figyelmét, hogy mindkét esetben szabadságkorlátozásról, és nem szabadságvesztésről van szó! A felperes anyagi és erkölcsi kártérítés megítélését is kérheti a bíróságtól a történtek miatt.

Fel kell készülnie rá, hogy amennyiben bírósági meghallgatásra kerül sor az ügyben, önt is beidézik majd, azaz módja lesz előadni, hogyan látja a történteket, bemutathatja a bizonyítékait, beidéztetheti a tanúit, megcáfolhatja a felperes állításait, amivel elérheti, hogy mérsékeljék büntetését, esetleg felmentsék a vád alól. Mindehhez tanácsos ügyvéd segítségét kérni.

hk