Influenza: Kárpátalján egyelőre nincs járvány

2016. január 20., 08:58 , 784. szám

Olekszandr Kvitasvili egészségügyi miniszter múlt csütörtöki sajtótájékoztatóján ugyan kijelentette, hogy Ukrajnában nincs influenzajárvány, ami pedig a betegség terjedését illeti, urai a helyzetnek, sajtójelentések szerint azonban a régiókban tovább romlott a helyzet az elmúlt napokban.

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy január elején hagyományosan aktivizálódik az influenzavírus az országban.

„Jelen pillanatig (azaz a január 14-i helyzet szerint – a szerk.) 25 halálesetnél támasztotta alá laboratóriumi vizsgálat az influenzát. Különböző számokat hallottam, de ezek nem felelnek meg a valóságnak, mert azokat (az influenza okozta haláleseteket – a szerk.) laboratóriumi úton kell igazolni. Mindenkit felszólítok, hogy kerüljük a pánikot. Nem első ízben van influenza és járvány az országban” – mondta Kvitasvili.

Ljubov Nyekraszova, a Egészségügyi Minisztérium betegségellenőrzési központjának vezetője a sajtótájékoztatón ugyancsak megerősítette, hogy az ukrajnai influenzahelyzet megfelel az idénynek.

„A WHO-nak két indexe van a járványok kimutatására: az egyik a megbetegedések száma – 578 személy 100 ezer lakosra (Ukrajnában jelenleg 310 beteg jut 100 ezer lakosra), valamint az influenzaszerű megbetegedések lefolyásának súlyossága, amelyekben szövődményként pneumónia lép fel. Az utóbbi egy hét alatt országunkban 702 személy betegedett meg ezekben a súlyos formákban, közülük 15 meghalt (köztük egy ötéves gyermek Vinnicja megyéből)” – közölte Nyekraszova.

„Előre jeleztük a megbetegedések számának növekedését az újévi ünnepek kezdetén, de nem számítottunk halálesetekre. 2009-ben a nyugati régiókban volt magas a megbetegedések száma, 400 beteg halt meg az influenzától. Ebben a járványidényben nyugaton a legalacsonyabbak a megbetegedési mutatók. Jelenleg Odessza, Vinnicja és Donyeck megyék vezetnek” – jelezte a szakember.

Nyekraszova emlékeztetett a korábbi évek halálozási adataira is, ami az influenzát és az akut légúti vírusfertőzéses eseteket illeti. Ezek szerint 2010-ben 282-en, 2011-ben 91-en, 2012-ben ketten, 2013-ban 23-an, 2014-ben 14-en haltak meg Ukrajnában.

Az egyes régiókban ugyanakkor sorra vezettek be korlátozó intézkedéseket és karantént az elmúlt napokban a betegek számának folyamatos növekedése miatt.

Hétfőn Ternopil, Cserkaszi és Zsitomir megyékben elrendelték az iskolák és óvodák bezárását, Vinnicjában és Ivano-Frankivszk megyében pedig egy héttel meghosszabbították az iskolai szünetet. A keddi hivatalos közlés szeint Donyeck és Rivne megyékben a megbetegedések száma már meghaladta a járványszintet, további tíz megyében pedig közelíti ezt ez értéket. Kvitasvili ugyanezen a napon közölte, hogy az influenza halálos áldozatainak száma meghaladta az ötvenet, ám továbbra is kitartott amellett, hogy nincs ok a pánikra, Ukrajna továbbra is ugyanazon a szinten van, mint az európai országok, ahol szintén járvány van.

Kárpátalján a helyzet egyelőre nem ennyire súlyos. Az Állami Köztisztasági és Járványügyi Szolgálat helyi főosztályának hétfői tájékoztatása szerint január 9. és 14. között 2719-en keresték fel a megye egészségügyi intézményeit akut légúti vírusfertőzéssel, ami a megbetegedések számának 7,2 százalékos növekedését jelenti az előző héthez képest.

Jelenleg 10 ezer lakosra 21,6 megbetegedés jut a megyében, ami 20,6 százalékkal marad alatta a járványküszöbnek.

Nőtt az akut légúti vírusfertőzéstől megbetegedettek száma Munkácson, az Ungvári, a Precsenyi és a Volóci járásokban. A legtöbb beteget Ungváron regisztrálták az elmúlt héten, a legkevesebbet a Técsői és a Rahói járásokban. A betegek 62,8 százaléka 17 évesnél fiatalabb, a megbetegedési arány az 5–14 évesek körében a legmagasabb. A betegek 4,3 százaléka szorul kórházi ellátásra.

A fertőző betegségek megyei klinikai kórházában kezelt két kijevi illetőségű betegnél megerősítést nyert az A (H1N1), azaz a sertésinfluenza. Gyógyulásuk után mindketten hazatérhettek lakóhelyükre – jelentették a megyei járványügyi szolgálatnál.

(unian.ua/pravda.com.ua/zakarpattya.net.ua/szcs)