Kárpátaljáról – röviden

2016. január 20., 09:56 , 784. szám

A kukába dobta a talált gránátot egy munkácsi férfi

Az esetre az utcaseprők figyeltek fel, ők értesítették a rendőrséget, amely a tűzszerészekkel egyetemben haladéktalanul kiszállt Munkács Palánka városrészébe – jelentette a mukachevo.net.

A szakemberek a terület biztosítását követően egy RGD-5 típusú gyutacs nélküli gránátot találtak a szeméttárolóban, amelyet megküldtek szakértői vizsgálatra.

Néhány perccel később a rendőröknek sikerült utolérniük és feltartóztatniuk azt a férfit, aki a gránátot a kukába dobta. A 27 éves helyi lakos elmondta, hogy a robbanószerkezetet a parkban találta, s úgy határozott, hogy megszabadul tőle.

Puskával kergették el az áramszolgáltató ellenőreit

A Zakarpattyaoblenergo megyei áramszolgáltató vállalat közleményben számolt be a társaság ellenőrei elleni támadásról.

A tájékoztató szerint, melyet a Novini Zakarpattya ismertet, az incidens szombaton, január 16-án, kijevi idő szerint este 20 óra tájban történt az ungvári járási Alsószlatinán (Nizsnye Szolotvino). A három ellenőr az egyik családi ház villanyóráját szerette volna megvizsgálni. Ekkor jött elő a házból a férfi, aki több lövést adott le az áramszolgáltató társaság embereire. A tájékoztatás szerint a férfi ittas volt, amit viselkedése, nyomdafestéket nem tűrő kijelentései és fenyegetései is alátámasztottak.

A közlemény kitér arra, hogy a villanyóra a kerítéstől körülbelül egyméternyire helyezkedett el a ház udvarán, s az utcáról is jól látszott a készülékre erősített „idegen” tárgy. Valószínűleg egy erős mágnes lehetett, amelyet gyakran használnak áramlopáshoz, írja a Zakarpattyaoblenergo, azonban a szolgáltató munkatársai nem tudták dokumentálni az áramlopást, miután szigorú utasításaik vannak arra nézvést, hogy hasonlóan veszélyes helyzetekben azonnal abba kell hagyniuk az intézkedést.

Valamivel később a Zakarpattyaoblenergo egyik vezetőjének megjelenésére a házigazda engedélyezte a villanyóra ellenőrzését, ám azon akkorra már csak a horzsolásnyomokat sikerült felfedezni, amelyeket rendszerint a mágnes hagy maga után. A gazda ugyanakkor megtagadta, hogy az órát azonnal leszereljék és ellenőrzésre magukkal vigyék.

A közlemény szerint első ízben fordult elő, hogy fegyvert fogtak az áramszolgáltató munkatársaira.

A Zakarpattya Online viszont úgy tudja, a házigazda, aki vadőr, azért lőtt kétszer a levegőbe vadászpuskájából, hogy elriassza az ismeretleneket, akik az engedélye nélkül próbáltak átmászni a kerítésén.

Az ügyben megindult a nyomozás a szolgáltató feljelentése nyomán.

Kárpátalján a legdrágább a sertéshús Ukrajnában

A tavalyi év során összességében 15,6 százalékkal 69,42 hrivnyára nőtt egy kg sertéshús ára Ukrajnában – derül ki az Állami Statisztikai Szolgálat jelentéséből, amelyet a Zakarpattya Online ismertet.

A 2015. december 30-i állapot szerint egy kilogramm disznóhús átlagosan 69,42 hrivnyába került az országban, szemben a 2014. december 30-i 60,06 hrivnyával, valamint a 2013. december 30-i 45,76 hrivnyával. Ezen belül a legmagasabb árat – 79,13 hrivnyát – Kárpátaljáról jelentették.

Vandálok megrongáltak egy régi síremléket Huszton

A helyi lakosok január 14-én fedezték fel a teljesen tönkretett, megcsonkított sírkeresztet a Várhegyen található régi katolikus temetőben. A megsemmisített síremlék történelmi és kulturális értéket képviselt, hiszen az 1872-es évszám volt olvasható rajta – írja a hírről beszámoló Holosz Karpat.

„Mélyen megdöbbentett bennünket ez a barbár viszonyulás vidékünk kulturális és vallási örökségéhez. Ez a kereszt háborúkat élt túl, embertelen személyek pedig elpusztították haszonszerzési céllal. Meggyőződésem, hogy emlékjelekre nem a halottaknak, hanem nekünk, élőknek van szükségünk, így a mi közös emberi kötelességünk megőrizni a múltat és gondoskodni szülővárosunk jövőjéről” – nyilatkozta a portálnak Tóth István, a huszti római katolikus egyházközség kurátora.

A kurátor szerint fémgyűjtők követhették el a bűncselekményt. Utalt rá, hogy a történtek emlékeztetnek arra a néhány évvel ezelőtti esetre, amikor ismeretlenek sírokat gyaláztak meg, síremlékeket és kereszteket döntöttek le a temetőben. Akkor a tetteseket nem sikerült kézre keríteni.

A husztiakat felháborította az eset, hiszen önerőből gondoskodnak a temető fenntartásáról, a síremlékek restaurálásáról. Feljelentést tettek a rendőrségen, s kérik az elkövetők kézre kerítését és megbüntetését.

Öt tűzeset egyetlen nap alatt

Öt épület gyulladt ki nem egészen 24 óra alatt Kárpátalján – derül ki a Rendkívüli Helyzetek Állami Szolgálata (DSZNSZ) Kárpátaljai Megyei Főosztályának keddi összesítéséből.

Közlésük szerint hétfőn, azaz június 18-án hajnalban a nagybereznai járási Havasközről (Ljutáról) jelentették egy lakóház kigyulladását. A lángok megrongálták a tetőzetet és a födémet, valamint a ház berendezésének egy részét. A előzetes vizsgálati eredmény szerint a kályhák szabálytalan használata okozta a tüzet.

A délutáni órákban egy háztáji épület kapott lángra a munkácsi járási Beregszőlősön (Lohovóban). Leégett az épület tetőzete, odalett 0,5 tonna széna. A tűz keletkezésének okát még vizsgálják.

Este kijevi idő szerint 23 óra tájban jelentettek tüzet az ungvári Ukrajinszka utcából. A tetőzet kigyulladása mintegy 3000 hrivnya közvetlen kárt okozott.

Nem sokkal később, 23.30 óra tájt riasztották a tűzoltókat a nagyszőlősi járási Szőlősvégardóba, az Ardai utcába. A szénatároló 8 négyzetméternyi leégett tetőzetével együtt fél tonna széna is odalett, a rövidzárlat okozta tűz mintegy 10 ezer hrivnya kárt okozott.

Az ilosvai járási Szajkófalváról (Oszijból) nem sokkal éjfél után jelentettek tüzet. A lángok itt is a tetőzetben okoztak kárt, melynek mértékét mintegy 6000 hrivnyára becsülik. A tűz oka a kályhák szabálytalan használata lehetett.

Összeállította: zzz