Lassan mind többen megkedvelik a száraz borokat

Borfesztivál Munkácson – immár huszonegyedszer

2016. január 20., 09:12 , 784. szám

A Latorca-parti város Győzelem parkjában – január 15. és 17. között – ponyvás sátrak helyett ízlésesen kialakított, fából készített kioszkok, bennük pedig termékeiket kiállító árusok, köztük a rendezvény főszereplői, a szőlészek-borászok várták a XXI. Munkácsi Borfesztivál vendégeit, akik nem is csalódtak, ha zamatos nedűkre és – a park éttermében, illetve több falatozóban – ízletes ételekre vágytak.

A kígyósi Brekovszki Családi Pincészet standján kétharmad részt fehér-, egyharmad részt vörösborok várták a látogatókat.

– Miért termesztek többségben fehérszőlőket? A beregszászi borvidéken, így Kígyóson is hagyományosan a fehérborok dominálnak, s én is ragaszkodom ehhez a hagyományhoz – magyarázza Brekovszki István szőlész-borász. – A boraim 80 százaléka száraz, 20 százalékuk félédes, s míg a magyar vásárlók döntő többsége az előbbieket, addig az ukránok kétharmada az utóbbiakat részesíti előnyben, ami az eltérő borkultúrákra vezethető vissza – jegyzi meg beszélgetőtársam, akinek már szakmai sikerekben is volt része: a 2013-as beregszászi borfesztiválon első helyet nyert Muscat ottonel, másodikat pedig Blauburger borával.

– Hányszor jelent már meg a munkácsi borfesztiválon? – váltok témát.

– Most vagyok itt hatodszor. Emellett felkeresem a beregszászi és a nagyszőlősi fesztiválokat is, illetve a mezőgecsei böllérversenyen is kiállítom a boraimat. Csak a nevezett rendezvényeken tudom értékesíteni a termékeimet – ezért keresem fel őket –, nincs ugyanis borkóstoló termem, ahol turistákat fogadhatnék, és nekik is adhatnék el italokat. Amúgy a fesztiválok közül a munkácsi a legnagyobb, és úgy látom, az emberek számára is a legvonzóbb, talán azért, mert a mostanival együtt már huszonegy alkalommal megrendezték, ráadásul mindig ugyanabban az időpontban, az ortodox újévkor, így jobban beivódott a köztudatba, az emberek jobban ismerik, mint a többi hasonló rendezvényt. És én is itt tudom a legnagyobb mennyiségben és a legjobb áron eladni a boraimat.

– A turisták zöme is a munkácsi fesztiválra összpontosít, és jól meg is szervezik a rendezvényt – magyarázza a Dercenből érkezett Orosz Ruszlán szőlész-borász-gyümölcsész, aki otthon több mint 110 fajta szőlőt termeszt, a mostani fesztiválon pedig tizenöt fajta, kétharmad részt száraz, egyharmad részt félédes borral jelent meg.

– Hetven százalékuk vörös-, harminc százalékuk fehérbor, Dercenben ugyanis a talaj jobban kedvez a vörösborok alapanyagául szolgáló szőlőknek, ezért nálunk jobban el vannak terjedve a vörösborok, mint a fehérek – fejti ki a szőlész, aki emellett a gyümölcsfái terméseiből készített körte-, sárgabarack- és szilvapálinkával, továbbá borpárlattal is jelentkezett, s mint elmondja, a vevők 60 százaléka bort, míg 40 százalékuk pálinkát vásárol. Beszélgetőtársam természetesen nemcsak a munkácsi fesztiválon, hanem más, hasonló rendezvényeken is kiállítja borait, így értékesíti termékei felét, míg italai másik felét az interneten keresztül adja és szállíttatja el megrendelőknek, szerte Ukrajnában. Emellett külföldön is bemutatta már borait: tavaly és tavalyelőtt is fellépett a Szolnok-Szenderszőlősi Nemzetközi Borversenyen, s a hazai díjak mellett a nemzetközi borversenyekről is érmekkel tért haza: 2014-ben aranyérmet nyert Golubok és Szaperavé, bronzot Tramini borával, 2015-ben pedig aranyéremmel díjazták két Szaperavé és egy Golubok borát.

– Most jöttem el a tizenhatodik alkalommal a munkácsi borfesztiválra – mondja Sass Károly kígyósi szőlész-borász. – Huszonöt fajta bort hoztam, fele részben vöröseket, fele részben fehéreket, kétharmaduk száraz, egyharmaduk félédes. És míg 2006 táján a vásárlók 70 százaléka félédes, 30 százalékuk száraz borokat vásárolt, tíz év alatt megfordult az arány: kétharmaduk most már a szárazakat veszi, ugyanis az eltelt évek alatt megismerték és megkedvelték ezeket.

Előző beszélgetőtársamhoz hasonlóan, Sass Károly is részt vett már külföldi megmérettetéseken, 2013-ban három arany- és ugyanennyi ezüstéremmel tért haza Magyarországról. Borait pedig részben a fesztiválokon, részben odahaza, borkóstolótermében adja el a turistáknak.

Visszatérve a munkácsi fesztiválra: természetesen nemcsak a borról szólt a rendezvény, megannyi kioszkban mézet, fonott táskákat, ruhaneműt is lehetett vásárolni, körhinta, kisvasút várta a gyermekeket, és a hullámvasútra is fel lehetett ülni – persze, ajánlatos volt nem a falatozók felkeresése után kipróbálni, milyen játékokat is űz a szervezettel a nehézségi erő szakaszos növelése és csökkentése…

Lajos Mihály