A magyar kultúra napja Szatmárcsekén

2016. január 20., 09:03 , 784. szám

Az ukrán határ menti kis szatmári településen, Szat­márcsekén az idén is megemlékeztek a település mindmáig leghíresebb lakójáról, Kölcsey Ferencről, aki 1823. január 22-én éppen itt fejezte be nemzeti imánk, a Himnusz megírását. Ezért január 22-én méltatjuk a magyar kultúra napját. Az idei országos eseménysorozat ökumenikus istentisztelettel vette kezdetét a szatmárcsekei református templomban.

Tiba Zsolt helyi református lelkipásztor köszöntője után igét hirdetett Palánki Ferenc római katolikus megyéspüspök és dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke. A templomi énekeket orgonán kísérte Varnus Xavér, a Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztjével kitüntetett világhírű orgonaművész.

Az alkalmon szolgált a Debreceni Református Nagytemplom Kórusa, Csíkos János Jászai Mari-díjas színművész előadásában a szószékről hangzott el a Himnusz teljes szövege.

A Kölcsey Társaság döntése alapján az 1994 óta a magyar kultúra jeles képviselőinek odaítélt Kölcsey-emlékplakettet az idén Ágh István Kossuth-díjas költő, író kapta.

Az istentisztelet végén az ünneplők és megemlékezők a csónak fejfáiról nevezetes szatmárcsekei református temetőbe vonultak, ahol a kegyelet virágait helyezték el Kölcsey Ferenc síremlékénél az eseményen részt vevő szervezetek, önkormányzatok, pártok, gyülekezetek, intézmények vezetői.

Kárpátaljáról Szatmárcseke testvértelepülése, Badaló nevében dr. Jakab Lajos és Talián Attila gyülekezeti tagok, a KMKSZ Badalói Alapszervezetének tagjai koszorúztak.

(tamási)