Szlovákiai választás: Bemutatta programját az MKP

2016. január 20., 09:40 , 784. szám

Bemutatták a Magyar Közösség Pártjának (MKP) választási programját a felvidéki magyar párt vezetői január 12-én Révkomáromban. Szlovákiában március 5-én tartanak parlamenti választást.

„A választási programunk négy pillérre épül: az első Szlovákia és Európa jövőjével foglalkozik, a másodikban a gazdaság, a szociálpolitika és az egészségügy kihívásait vettük sorra, a harmadik régióink felzárkóztatásáról szól, a negyedik pedig a magyarság megmaradására összpontosít” – foglalta össze programjuk fő pontjait Berényi József, az MKP elnöke a Tiszti Pavilonban megrendezett, kulturális műsorral átszőtt ünnepélyes bemutató után.

Az MKP elnöke kifejtette: programjuk sokban eltér a négy évvel korábbitól, de vannak részletek, amelyek azonosak. Az új programpontok hátterében az új kihívások állnak, a megtartott célkitűzéseknek pedig az az oka, hogy azokban nem történt érdemi előrelépés az elmúlt négy év során.

Berényi József a negyedik programpillérrel összefüggésben felidézte: az arra a több mint egy éve bemutatott dokumentumukra alapul, amely a felvidéki magyarság megmaradását és a dél-szlovákiai régió felzárkóztatását célozza, s amelynek célkitűzése egy olyan, természetes régiók mentén kialakított déli megye létrehozása, amelyben a helyi közösség saját kezébe vehetné régiójának fejlesztését és a hivatalos kétnyelvűség is valóra válhatna. Hozzátette: ez a koncepció a peremvidék, a szórvány számára az oktatási és kulturális önkormányzatiság megadásával számol.

Németh Gabriella, az MKP szociális ügyi alelnöke a párt szociális és családpolitikai programpillérének legfőbb jellemzői közül a minimálbér összegének a mindenkori átlagbér 50 százalékára növelését emelte ki, illetve a gyermekvállalás ösztönzésének központi szerepére mutatott rá. Utóbbival kapcsolatban elmondta: egy egész sor kedvezmény és célirányos támogatás bevezetését tervezik.

Farkas Iván, az MKP gazdasági alelnöke a déli régió régen megoldatlan, átlagon felüli munkanélküliségének orvoslása mellett a társasági adókulcsok rendszerének megváltoztatását emelte ki. „A kisvállalkozók számára 15, a hazai középvállalkozások számára pedig 18 százalékos adókulcsot vezetnénk be, ugyanakkor a zömében külföldi beruházásokból létrejövő nagyvállalatok esetében (a jelenlegi 20 százalékról) 25 százalékra emelnénk azt” – fejtette ki.

Az MKP decemberben kezdte meg választási kampányát, amely vezető gondolatának a „Közös akarat” szlogent választották. Kampányukban a választási programjuk célkitűzései mellett más, a felvidéki magyar közösséget érintő problémák is megjelennek. Köztük a törvényi háttér módosulása miatt megszűnés fenyegette magyar kisiskolák kérdése, a kisebbségi kultúra finanszírozásának rendezése valamint a felvidéki magyar párt által tavaly ősszel indított, a kötelező menekültkvótákat elutasító petíció is.

(MTI/Kárpátalja)