Átadták a felújított macsolai óvodát

2016. január 27., 11:20 , 785. szám

A magyarországi önkormányzatok 2015 tavaszán elkezdődött, a kárpátaljai települések megsegítésére indított mozgalmának keretében Baja Város Önkormányzata Macsola települést választván 3 millió Ft vissza nem térítendő pénzösszeggel támogatta a község fejlesztését, amit a Kárpátaljai Magyar Református Egyház közvetítésével juttatott el a falu számára. Macsola akkori polgármestere, Balog János úgy gondolta, hogy a pénz legjobb helye az óvodánál lenne, ugyanis az épület akkori állapota már veszélyeztette az ott dolgozók és a gyerekek testi épségét, nem lehetett benne biztosítani a megfelelő munkakörülményeket. A 2015 októberében megkezdett felújítás de­cemberben ért véget. Január 22-én pedig egy ünnepélyes átadó keretében avatták fel a Macsola községben található, csaknem teljesen újjáépített óvodát.

A felújítás csaknem teljes körű volt. Magába foglalta az épület teljes szigetelését, új esőcsatorna-rendszer telepítését, több mint száz négyzetméter betonozást, teraszfestést, csempézést, nyílászárócserét, a terasz fölötti tetőszerkezet teljes megújítását.

Az átadóünnepségen részt vett Csubákné Besesek Andrea, Baja község alpolgármestere, Szalipszki Endre beregszászi magyar főkonzul, Faragó László beregszászi magyar konzul, Sebestyén József, Macsola jelenlegi polgármestere, valamint Balog János, Macsola volt polgármestere.

A vendégeket az óvoda kis lakói, a gyermekek köszöntötték rövid műsorral. Mivel az óvoda nemzetiségi összetétele vegyes, ezért rövid kis szereplésükben mind a magyar, mind pedig az ukrán gyermekek köszönetet mondtak saját anyanyelvükön.

Csubákné Besesek Andrea alpolgármester asszony, miután átadta az ovisok számára hozott ajándékot, megköszönte a beregszászi konzulátus főkonzuljának, Szalipszki Endrének és munkatársának, Faragó Lászlónak az „összekötő” segítséget. Mint mondta, örömmel tölti el, hogy a támogatás jó helyre került, és ezzel a támogatással sikerült a község közösségének jövőjét némiképpen biztosabbá tenni. Beszéde végén arra ösztönözte a megjelenteket, hogy folytassák tovább a munkát: építsék, formálják tovább a gyermekek fejlődésének szellemi és lelki fundamentumát, oszlopait. Később átnyújtott az óvoda igazgató asszonyának egy bekeretezett fotómontázst, amelyen Baja városának nevezetességeit örökítették meg, valamint Fercsák Róbert, Baja polgármesterének az óvoda részére küldött ajándékát, egy laptopot és egy nyomtatót.

Balog János, Macsola volt polgármestere megköszönte a bajai delegációnak és a város önkormányzatának a segítséget.

Zán Fábián Sándor református püspök reményének adott hangot, hogy a delegáció által megtekintett kicsiny, rövid, de kedves műsor, a támogatásból felújított óvoda meggyőzi a vendégeket arról, hogy érdemes támogatni a vidékünket ebben a nehéz időben. Majd elmondta, hogy az etnikailag sokszínű kárpátaljai társadalomban ahhoz, hogy a nemzetiségek továbbra is békében éljenek egymással, szükség van ezekre a fejlesztésekre, mert ahol fellép a hiány, ott előbb vagy utóbb megjelenik a békétlenség is. Ezért szükség van arra, hogy biztosítsuk elsősorban gyermekeinknek a megfelelő életkörülményeket. Szükség van a reményre, amely nagyon gyakran éppen az olyan támogatói gesztusokban és szándékban található meg, amit a Bajai Önkormányzat is tanúsított. Beszéde végén megköszönte a segítséget, amit az önkormányzat nyújtott Macsola közösségének.

Szalipszki Endre beregszászi magyar főkonzul örömét fejezte ki, hogy az elmúlt időszakban nem kevés olyan örömteli pillanat volt, mint amilyen a most felújított óvoda átadása is. Elmondta, hogy konzulátus munkája egyfajta összekötő híd az anyaország és Kárpátalja között. Mint mondta, a konzulátuson dolgozó munkatársak nem csupán hivatali szolgálatot teljesítenek, hanem erkölcsi kötelességüknek tekintik a kárpátaljai magyarság életének megkönnyítését. Elmondta, hogy nagyon keserves idejét éli a vidék magyar közössége, de „lakói hisznek és bíznak a jövőben, és képesek ezt a kis közösséget évről évre gyarapítani” – fogalmazott a főkonzul, majd beszédét befejezvén háláját fejezte ki a segítségnyújtásért.

Az óvoda igazgatónője, Budera Ilona köszönetét fejezte ki a támogatásért a szülők és kis növendékei nevében is. Mindt mondta, a felújításnak legjobban a gyermekek örültek, akik szóvá is tették az óvoda épületének „új részleteit”. Az igazgatónő hangsúlyozta, hogy az óvodába járó ukrán gyermekek szülei kifejezetten kérik, hogy ne legyenek elválasztva a magyar gyermekektől, mert szeretnék, hogy megtanuljanak magyarul. Az intézetben a létszám jelen pillanatban betelt, túljelentkezéssel küzdenek, mivel a környező települések szülői is ide szeretnék járatni gyermeküket.

rsz