Kárpátaljáról – röviden

2016. január 27., 11:31 , 785. szám

Rálőttek egy ungvári képviselőre

Gyilkossági kísérletet követtek el Ungváron Jevhen Prozora városi tanácsi képviselő ellen – jelentette múlt pénteken a Novini Zakarpattya.

Az eset január 21-én este történt a Plehanov utcában. A képviselő gépkocsiján behajtott a háza udvarán álló garázsba, de a garázsajtót nem csukta be maga után. Ekkor jelent meg a kapu előtt egy fekete ruhás (valószínűleg köpenyt viselő) férfi, aki több lövést adott le a képviselő irányába.

Prozora, aki a lövésektől nem sérült meg, előrántotta saját, nyilvántartott gumilövedékes fegyverét, és visszalőtt. A támadó elmenekült. A rendőrség a tetthelyen megtalálta a töltényhüvelyeket, ezek alapján próbálják meghatározni, milyen fegyverből lőttek rá Jevhen Prozorára.

Az ügyben gyilkossági kísérlet miatt indított eljárást a rendőrség.

A rendőrség megtalálta a huszti sírrongálót

A nemzeti rendőrség őrizetbe vette azt a vandált, aki megrongált egy síremléket a régi huszti temetőben – jelentette az uzhgorod.in.

Az ügyben a helyi római katolikus egyházközség tett feljelentést. Mint arról lapunk is beszámolt, a helyi lakosok fedezték fel a teljesen tönkretett, megcsonkított sírkeresztet a Várhegyen található régi katolikus temetőben még január 14-én. A feljelentés nyomán a bűnügyi rendőrség megindította a nyomozást, amelynek során kiderült, hogy a történtek idején láttak egy ittas embert a temetőben. Amikor kérdőre vonták, a 38 éves helyi lakos beismerte tettét. Közölte, hogy valóban járt a temetőben, ledöntött valamit, bár arra nem emlékszik egészen pontosan, hogy mit, mivel nagyon részeg volt.

A portál szerint a gyanúsított nem első alkalommal került különböző ügyekből kifolyólag a rendőrség látókörébe, ám a felelősségre vonást mindannyiszor elkerülte, miután pszichikai rendellenességektől szenved.

Amennyiben a pszichiátriai szakvélemény megállapítja, hogy a huszti férfi beszámítható, ezúttal büntetőjogi felelősségre vonás vár rá.

Menet közben gyúlt ki egy Volkswagen

Az eset január 22-én történt a Beregszászi járásban. Az 1996-os Volkswagen Golf típusú személygépkocsi Beregújfalu közelében kapott lángra az úton.

A Ilosva felé tartó gépkocsi vezetője a füstre figyelt fel. Kiszállt a járműből, s amikor felnyitotta a motorháztetőt, hogy megnézze, mi a gond, a beáradó levegőtől a motorteret egy szempillantás alatt elborították a lángok. A tűz gyorsan áttetrjedt az utastérre is. Felmérve a helyzetet, a járművezető meg se próbálta maga eloltani a tüzet, hanem riasztotta a tűzoltókat. A 12. számú állami tűzoltó- és mentőalakulat helyszínre érkező osztaga gyorsan eloltotta a lángokat. A tűz keletkezésének oka a gépkocsi elektromos vezetékeiben keletkezett rövidzárlat lehetett – közölték a Rendkívüli Helyzetek Állami Szolgálata Kárpátaljai Megyei Főosztályán.

Szabadlábon védekezhet három „drahobráti” fegyveres

A Kárpátaljai Megyei Fellebbviteli Bíróság pénteken este a Népi Front és a Batykivscsina pártok parlamenti képviselőinek kezességvállalása mellett szabadlábra helyezte a drahobráti Hata Mahnata Szállóban a helybéliek és a Jobboldali Szektor (PSZ) öt fegyverese között január 10-én bekövetkezett incidens két gyanúsítottját – jelentette az Ukrajinszka Pravda.

A bíróság a harmadik gyanúsítottat 55 ezer hrivnya óvadék ellenében hétfőn engedte szabadon. Ugyanakkor az ügy két további gyanúsítottja esetében a taláros testület nem változtatott az első fokú ítéleten, így ők márciusig rács mögött maradnak.

A letartóztatottak társai ez utóbbi bírói döntés miatti felháborodásukban törni-zúzni kezdtek a tárgyalóteremben – írta a Novini Zakarpattya. A Zakarpattya Online viszont a PSZ egyik vezetőjére hivatkozva azt írta, hogy a „pogromot” nem ők, hanem a bűnüldöző szervek követték el.

Két téli haláleset

Két halálesetben indított vizsgálatról számolt be minap a nemzeti rendőrség megyei főosztályának tájékoztatása alapján a Novini Zakarpattya.

Január 23-án a perecsenyi járási Poroskőn (Poroskovóban) szánkózás közben meghalt egy hétéves kislány. A gyermek valamivel fiatalabb testvérével együtt játszott a házuk közelében. Egy idő múlva a kisfiú arra figyelt fel, hogy nővére a szánkó mellett fekszik, és nem mozdul. Apja a helyi egészségügyi intézménybe vitte a kislányt, de az orvosok már nem tudtak segíteni rajta. Külsérelmi nyomokat nem találtaka testén, így a halál okát az orvosszakértői vizsgálatnak kellett megállapítania. Utóbb a mukachevo.net közölte, hogy a halál hengeresféreg okozta bélelzáródás és mérgezés miatt állt be a gyermeknél.

Ugyancsak január 23-án hunyt el a Rahói Járási Kórház intenzív osztályán egy 22 éves tiszaborkúti (kvaszi) lakos, aki még január 18-án, síelés közben fának ütközött. A férfit súlyos sérülésekkel kórházba szállították, de néhány nappal később meghalt.

A halott apja ezt követően azonnal a rendőrséghez fordult, kérve, hogy vizsgálják ki az egészségügyi dolgozók tevékenységét, akik nem tudtak segíteni a fián. A rendőrség a Büntetőtörvénykönyv 140. paragrafusa alapján (szakmai feladatok nem megfelelő ellátása) indított eljárást az ügyben. A fiatal férfi holttestét orvosszakértői vizsgálatra Ungvárra szállították.

Moszkalt megfenyegették: a nemzeti rendőrséghez fordult

Sértő tartalmú, fizikai leszámolással fenyegető levelek érkeztek Hennagyij Moszkal kárpátaljai kormányzó e-mail-címére múlt héten – jelentette az Ukrajinszka Pravda. A kormányzó a levelek miatt feljelentést tett a rendőrségen – közölte a megyei rendőrség sajtószolgálata.

A Novini Zakarpattya idézi Jaroszlav Halaszt, a Kárpátaljai Megyei Állami Adminisztráció szóvivőjét, aki szerint hét különböző elektronikus címről érkeztek az azonos tartalmú levelek.

„A címekből ítélve, amelyekről a fenyegetéseket küldték, azok különböző megyékből, s elméletileg az egyik félkatonai szervezettől származhatnak” – közölte Halasz.

A nemzeti rendőrség az ügyben Ukrajna Büntetőtörvénykönyve 129. paragrafusának 1. része (gyilkossággal való fenyegetés) alapján indított bűnügyi eljárást, melynek büntetési tétele legfeljebb hat hónap elzárás vagy két évig terjedő szabadságkorlátozás. (pravda.com.ua/Kárpátalja)

Összeállította: zzz