Új nyílászárók a Beregszászi 10. Számú Óvoda számára

2016. január 27., 11:48 , 785. szám

A Beregszászi 10. Számú Óvoda a Keleti Partnerség program keretében – a Kárpátaljai Magyar Kul­turális Szövetség, valamint a Kárpátaljai Magyar Ta­nár­képző Főiskoláért Jó­té­konysági Alapítvány köz­re­mű­ködésével – új, korszerű nyílászárókat kapott. Az átadó­ünnepségére, amelyen részt vett Kovács Ádám Zoltán, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumának nemzetközi együttműködésért felelős helyettes államtitkára, Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke, az ukrán parlament képviselője és Szalipszki Endre beregszászi magyar főkonzul, január 21-én került sor.

A már 50 éves, 1965-ös építésű óvodának rendkívül rossz állapotban voltak a nyílászárói. A rossz hőszigetelés miatt a gázszámla az egekbe szökött. Az ablakokat már több éve használt rongydarabokkal és ragasztószalagokkal kellett „kiegészíteni”, hogy azok megfelelően be tudják tölteni funkciójukat. Az EU Keleti Partnerség programja és a magyar kormány nemzetpolitikája a 10. számú óvoda problémájára (amely csak egy a sok közül) gyógyírt jelentett, pont úgy, mint a több mint száz, ebben a programban már részt vett kárpátaljai oktatási és kulturális intézmény számára is. Rendkívüli mértékű támogatásra van szükségük oktatási-nevelési intézményeinek, hiszen azok végvárak, amelyek megőrizhetik a kárpátaljai magyarságot szülőföldjén, annak kultúrájával, sajátosságaival együtt. Éppen ezért biztosítani kell a megfelelő körülményeket az ott fejlődő gyermekeink számára.

Az átadót a hálás ovisok nyitották meg verses, dalos és táncos szereplésükkel, majd az óvoda igazgatónője, Ripkovics Judit köszönte meg az óvoda növendékei és nevelői nevében Kovács Ádám Zoltán helyettes államtitkárnak, illetve Brenzovics Lászlónak és a Vass Ilona igazgatósága alatt működő Kárpátaljai Magyar Tanárképző Főiskoláért Jótékonysági Alapítványnak az „alkalmazói” és közvetítői szerepet, akik segítségével a Keleti Partnerség projekt támogatása ismételten olyan intézményhez ért el, ahol szükség volt rá.

Kovács Ádám Zoltán helyettes államtitkár elmondta, hogy az anyaország mindent megtesz, fontos célként tekint arra, hogy vidékünk magyarsága megfelelő körülmények között tudjon megmaradni. A helyettes államtitkár köszönetet mondott a kulturális szövetségnek és Brenzovics Lászlónak azért a kitartó munkáért, amelynek köszönhetően a támogatások a megfelelő helyre kerülnek.

Brenzovics László, a KMKSZ elnöke az átadón elmondta, hogy őszintén örül annak, hogy sikerült az óvodát jobbá, korszerűbbé tenni, mindamellett, hogy az intézmény nehéz körülményeinek ellenére is példás rendben van tartva. Örömét fejezte ki, hogy sikerült egy újabb oktatási intézményhez eljuttatni a szükséges támogatást. A KMKSZ elnöke megköszönte a magyar államnak, a külügyminisztériumnak, a helyettes államtitkárnak a törődést, amely minden egyes óvoda vagy iskola részleges vagy teljes felújításánál „a bőrünkön érezhető”. Beszéde végén az elnök sok sikert kívánt az óvoda kollektívájának.

A Beregszászi 10. Számú Óvoda gyermekei fele-fele arányban magyar, illetve ukrán nemzetiségűek. Számos ukrán gyermeket kérnek át a szüleik magyar csoportba, hogy magyarul tanuljon. Ez ok-okozati alapon adhat egyfajta szociológiai optimizmusra is okot, hiszen magyar iskoláink az arányában kényelmetlenül negatív kivándorlás ellenére sem maradhatnak üresen, arról nem beszélve, hogy így a felnövekvő ukrán nemzetiségű nemzedék akár szimpátiával is állhat a későbbiekben a kárpátaljai magyarsághoz.

Kovács Ádám Zoltán helyettes államtitkár az átadó napján, de még az ünnepség előtt ellátogatott a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolára is, ahol Orosz Ildikó elnök asszony fogadta őt és kísérőit. Miután megtekintették a főiskola felújított és folyamatosan felújítás alatt lévő épületszárnyait, zárt ajtók mögött tárgyaltak. Ezt követően bemutatták a főiskola jövendőbeli kampuszának háromdimenziós terveit, alaprajzait.

R. Sz.