Egyszerűbb lesz a felvételi

Újabb 17 magyar középiskolával kötött partnerségi szerződést a Rákóczi-főiskola

2016. február 3., 10:14 , 786. szám

A korábbi nyolc után feb­ruár másodikán újabb ti­zen­hét kárpátaljai középiskolával kötött partnerségi szer­ződést a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola.

A szerződés aláírásával ezúttal a Nagyberegi Középiskola, a Ne­vet­len­falui Középiskola, a Viski Kölcsey Ferenc Középiskola, a Nagy­mu­zsa­lyi Középiskola, a Kis­ge­jő­ci Középiskola, a Be­reg­szá­szi Beth­len Gábor Magyar Gimnázium, a Pé­ter­fal­vai Református Líceum, a Me­ző­ka­szo­nyi Középiskola, a Já­no­si Középiskola, a Nagy­pa­lá­di Mó­ricz Zsig­mond Középiskola, a Szür­tei Középiskola, a Já­no­si Mezőgazdasági Líceum, az Ak­na­szla­ti­nai Bolyai János Középiskola, a Pé­ter­fal­vai Köl­csey Ferenc Középiskola, a Gá­ti Kovács Vilmos Középiskola, a Té­csői Magyar Tannyelvű Re­formátus Líceum, valamint a Té­csői Hol­ló­sy Simon Magyar Tannyelvű Középiskola csatlakozott a partneriskolák köréhez.

A szerződésben a középiskolák vállalták, hogy a Rákóczi-főiskola diákjait a jövőben fogadják szakmai gyakorlatra, együttműködnek vele különböző projektekben, diákjaik részt vesznek a főiskola által szervezett vetélkedőkön, rendezvényeken, konferenciákon. Ezért cserében a Rákóczi-főiskola a partneriskolák végzős diákjait, amennyiben leteszik a független vizsgaközpontokban a vizsgát és a főiskolára felvételiznek, versenyeztetés nélkül veszi majd fel a meghirdetett képzésekre. Továbbá módszertani segítséget is nyújtanak a partneriskoláknak. A kölcsönös előnyök miatt további magyar középiskolák jelentkezésére számítanak.

A partnerségi szerződést a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Győr termében írta alá Orosz Ildikó rektor és a felsorolt iskolák igazgatói. Orosz Ildikó ezúttal is hangsúlyozta, hogy a főiskola minden kárpátaljai középiskolával hajlandó partnerségi megállapodást kötni, akik jelentkeznek. Ezáltal is igyekeznek növelni a kárpátaljai magyar középiskolák végzőseinek továbbtanulási esélyeit.

Hangsúlyozta továbbá, hogy még több előnyt biztosítanak a szórványban élő magyar diákok számára, akik magyar szakra, óvodapedagógiára vagy tanítói szakra felvételiznek. Listát állítottak össze arról, hogy mely településeken élő fiatalokat veszik fel soron kívül az említett szakokra, hogy ezáltal segíteni tudják a magyarok által csak szórványosan lakott területek magyar nyelvű oktatását.

A roma kisebbséghez tartozó diákok közül soron kívül felvesznek minden szakra egy diákot: a cigány nemzetiségű jelentkezők közül azt, aki a legjobb felvételi eredményt éri el. Ezzel kíván a Rákóczi-főiskola a magyar anyanyelvű roma közösségek értelmiségének képzéséhez a lehetőségeihez mérten hozzájárulni.

dózsa