Felelősségre vonható az elbocsátott tisztviselő?

2016. február 3., 08:43 , 786. szám

„Egyik ismerősöm állami intézményben dolgozott, a tenderértékelő bizottság titkára volt. Néhány hónapja otthagyta munkahelyét, s egy magánvállalatnál helyezkedett el. Korábbi munkahelyén nemrég ellenőrzést tartottak, és szabálysértésekre derült fény. A hírek szerint ezzel kapcsolatban ismerősömet is felelősségre akarják vonni az Adminisztratív szabálysértési törvénykönyv 164-14-es parag­rafusa alapján, holott már nem tisztviselő. Valóban felelősségre vonhatják?”

– A törvények által az állami beszerzések lebonyolításával kapcsolatban támasztott jogszabályi követelmények megszegéséért a megrendelő tenderértékelő bizottságának tagjai valóban felelősséggel tartoznak, többek között az Adminisztratív szabálysértési törvénykönyv (Aszt.) 164-14-es cikkelye alapján. Ennek büntetési tétele a minimális adózatlan jövedelem 700–1000-szeresének megfelelő bírság.

Egyes jogászok véleménye szerint a törvény konkrétan a tisztségviselők megbírságolását említi a 164-14-es cikkelyben, azaz érvelésük szerint a tisztséget nem viselőkre ez a norma nem vonatkozik.

Az Aszt. 38. cikkelyének harmadik bekezdése értelmében ugyanakkor a 164-14-es parag­rafusban leírt szabálysértésért a felfedezésétől számított három hónapon belül alkalmazhatók szankciók, de legfeljebb két évvel az elkövetést követően.

Nem zárható ki az sem, hogy az ügyben vizsgálódó hivatal, szerv vagy a károsultak polgári jogi, esetleg büntetőjogi eljárást indítanak ismerőse ellen az adminisztratív felelősségre vonás helyett vagy mellett.

hk