Ki dönt a képzési forma megváltoztatásáról?

2016. február 3., 08:45 , 786. szám

„Első évfolyamos egyetemi hallgató vagyok, de úgy alakult az életem, hogy nem tanulhatok tovább nappali tagozaton az első szemeszter után. Kértem a dékánt, hogy a második szemesztertől vezessenek át levelező tagozatra, mire azt a választ kaptam, hogy előbb fejezzem be az első évfolyamot nappali tagozaton, s akkor folytathatom a tanulást levelezőn. Korábban mindenkitől azt hallottam, hogy jogom van kezdeményezni a levelező tagozatra való átíratásomat, mégis megtagadták tőlem ezt a lehetőséget. Miért? Mit tegyek, ha nem tanulhatok tovább nappali tagozaton?”

– A képzési forma megváltoztatására vonatkozó döntés egy sor tényezőtől függhet, például a diák tanulmányi eredményeitől, a képzési forma megváltoztatása iránti kérelem okaitól. Előfordulhat továbbá, hogy bejegyzések hiányoznak a vizsgakönyvéből, elmaradása van a tandíjjal, nincs szabad hely a levelező tagozaton stb. A lényeg, hogy ebben a kérdésben a felsőoktatási intézmény vezetősége jogosult meghozni a végső döntést.

Amennyiben nem engedélyezték átiratkozását levelező tagozatra, vizsgálja meg, van-e lehetőség a szabad óralátogatásra a nappali tagozaton – erről szintén intézményen belül dönthetnek –, esetleg kérjen halasztást, s folytassa tanulmányait később.

Azt tanácsolnám, hogy mindenképpen beszélje meg ezt a kérdést még egyszer a dékánnal vagy a kar módszerészével, s kérjen tőlük tanácsot a lehetőségeit illetően, hiszen ők a legtájékozottabbak ezen a téren.

hk