Keresztény gyökerekből

2016. február 10., 09:52 , 787. szám

Évfordulók, jeles események, születések és halálozások egyaránt kötődnek február havának 14. napjához, ám ezekről valamiért jóval kevesebb szó esik, mint a szerelmesek ünnepéről.

A Bálint-nap az angol nyelvű megnevezés (St. Valentine’s Day) átvétele miatt lett nálunk Valentin-nap. Az ünnepnek keresztény és pogány gyökerei is vannak, ám ezek az időponton kívül nem kötődnek egymáshoz. Február 14. környékén tartották az ókori Rómában a Faunus és a Lupercalia (vagy februa) nevű pásztorünnepeket. Utóbbi tisztító és termékenységi szertartásokból állt. A fiatalokat, közülük is főként a nőket kecskebőr szíjjal verték meg a tisztulás és termékenység érdekében. A férjek virággal ajándékozták meg feleségüket.

A III. századból két Valentin (Valentinus) nevű keresztény mártír is ismert. Egyikük római áldozópap, vértanú. Babonaságnak nevezte a pogány vallást, ezért II. Claudius császár elfogatta, s megpróbálta őt áttéríteni a saját isteneiben való hitre a kereszténység helyett. Bálint viszont kitartott hite mellett. A császár átadta őt főtisztjének kivégzésre, ő azonban annyit beszélt hitéről és mindarról, amire a hit képes, hogy a főtiszt úgy nyilatkozott: hinni fog mindezekben, ha meggyógyítja vak leányát. A leány visszakapta látását, a főtiszt pedig egész házanépével megkeresztelkedett.

Terni Szent Bálint püspökként tevékenykedett, több csodás gyógyítás kötődik hozzá, melyek hatására többen is áttértek a keresztény hitre. Ezért elfogták, megkínozták, végül lefejezték – éppen február 14-én. Azért tartják a szerelmesek védőszenjének, mert titokban esketett össze keresztény szokás szerint párjukkal olyan férfiakat, akik katonai szolgálat előtt álltak vagy katonaként szolgáltak, ezért nem volt szabad házzasságot kötniük. Egy másik történet szerint ő volt az első, aki megesketett egy pogány férfit egy keresztény nővel. Franciaországban és Angliában a XIV. század óta tartják számon Szent Bálintot a szerelmesek védőszentjeként.

Az ünnep azóta Európa- és világszerte is elterjedt, s a kezdeti, valószínűleg szerény ajándékozás mára kisebb iparággá nőtte ki magát. A vendéglátói helyiségekben, éttermekben, bárokban már hetekkel Bálint-nap előtt megjelennek az ünnepi díszek, az ajándékboltokban, virágárusoknál pedig válogatni lehet a kifejezetten a szerelmespárok megajándékozására kitalált holmik között.

Február 14-e a lelkibetegek és az epilepsziával élők világnapja. Utóbbit 1997 óta tartják számon e napon a Nemzetközi Epilepsziaellenes Iroda jóvoltából. Szent Bálint az ő védőszentjük is, s e nap jó alkalom a betegséggel, annak kezelésével, gyógyításával kapcsolatos rendezvényekre.

Február 14-e Szent Cirill és Szent Metód emléknapja a görögkatolikus egyházban. Szent Cirill nyelvtudós, hittérítő, a szláv írás megalkotója, Szent Metód szerzetes és hittérítő volt. A testvérpár Thesszalonikében született a IX. században. Cirill 860 körül kezdett neki a szláv írásbeliség megalkotásának Mihály bizánci császár parancsára. Bár a kezdeti ábécé nem a mai képét tükrözi, a szláv nyelvekben használt írásmód róla kapta a nevét. Ezt követően mindegyik evangéliumot, Pál apostol leveleit és a Zsoltárok könyvét is lefordította szláv nyelvre, s ebben testvére is segítségére volt. A hittérítőként és a szláv nyelv megalkotóiként nyilván tartott testvérpárt Európa védőszentjeinek tekintjük, s 1969 óta február 14-én emlékszünk meg róluk.

em