Rozenko: kizárt, hogy a közeljövőben sor kerüljön a nyugdíjreformra

2016. február 13., 14:00 , 788. szám

Elhalaszthatják a nyugdíjreform megvalósítását – jelentette ki a Dzerkalo Tizsnya (DT) hetilapnak Pavlo Rozenko szociálpolitikai miniszter.

A hetilap internetes változata szerint a tárcavezető közölte, a Nemzetközi Valutaalapnál úgy vélik, hogy a kormány által kidolgozott törvénytervezet módosításra szorul. Sőt mi több, az IMF szakértői jelezték, a projekt megvalósításával párhuzamosan mélyreható reformnak kellene alávetni a szolidáris nyugdíjrendszert is. Ez viszont, hangsúlyozta Rozenko, nem lehetséges a nyugdíjkorhatár emelése nélkül.

A miniszternek meggyőződése, hogy egy ilyen lépés várható politikai és szociális következményei meghaladják annak gazdasági hatását.

„Kategorikusan ellenzem a nyugdíjkorhatár emelését a társadalom fejlődésének adott szakaszában. Amíg nem tettünk tényleges lépéseket az aktív élettartam meghosszabbítása terén Ukrajnában, nem aktuális a nyugdíjkorhatár emelésének kérdése. Másodszor, ez a lépés semmilyen pozitív eredménnyel nem jár a nyugdíjrendszer, többek között a szolidáris esetében sem. A megtakarítás elenyésző, miközben sok a politika e kérdések körül” – jelentette ki szociálpolitikai tárca vezetője.

A DT emlékeztet, hogy Pavlo Rozenko korábbi előrejelzése szerint idén 110 milliárd hrivnyával csökkennek majd a Nyugdíjalap bevételei. A Nyugdíjalap hiánya az ukrán költségvetés egyik alapvető problémája. Tavaly december 24-én a Legfelső Tanács a kormány előterjesztése nyomán 14 milliárd hrivnyát csoportosított át a helyi költségvetések támogatására és az államadósság törlesztésére előirányzott keretből a Nyugdíjalap 2016 eleji várható hiányának fedezésére. (Egyes források szerint ez tette lehetővé a januári nyugdíjak kifizetését.) A Nyugdíjalap bevételeinek csökkenését az elmúlt év során felvett hitelek törlesztése, illetve az egységes társadalombiztosítási hozzájárulás kulcsának 22 százalékra csökkentése idézte elő.

(zn.ua/Kárpátalja)