Hogyan osztható el az megörökölt ingatlan?

2016. február 17., 08:27 , 788. szám

„Apánk halála után én és testvérem örököltünk egy családi házat és egy földrészleget. Megállapodtunk, hogy kivásárlom a testvérem részét a házból és a földből. Miként tehetem meg ezt a legracionálisabban: ajándékozással, esetleg vásárlással?”

– A kérdés pontos és kimerítő megválaszolásához ismerni kellene az ügy minden részletét. Tudni kellene például, hogy ön és a testvére átvette-e már az örökségét, azaz megkapták-e az igazolást arról, hogy egyenlő tulajdonrészre jogosultak a hagyatékot képező házból és a földrészlegből. Amennyiben ugyanis még nem zárult le a hagyatéki eljárás, mód van arra, hogy az ügyintézés keretében rendezzék a kérdést a hagyatékot kezelő közjegyző előtt.

Ha viszont már megkapták az említett igazolást, ön és a testvére az ingatlantulajdon társtulajdonosaivá váltak. Ilyenkor a tranzakciót terhelő kiadások (állami illeték a szerződés közjegyző általi hitelesítéséért, kötelező állami nyugdíjbiztosítási hozzájárulás, jövedelemadó) miatt valóban nem mindegy, hogy az ajándékozást vagy a kivásárlást választják-e.

Ezenkívül, minden ilyen esetnek megvannak a maga sajátosságai. Például jelentőséggel bírhat az adózás szempontjából, hogy az elmúlt év során ön, aki az ingatlanrészeket megvásárolja, vett-e más lakáscélú ingatlant. Figyelembe kell venni az örökölt földrészleg besorolását a hasznosítás szempontjából (például mezőgazdasági területről, vagy beépíthető telekről van-e szó). Emellett a törvény több olyan kategóriáját is meghatározza a természetes személyeknek, akik bizonyos esetekben mentesülnek némelyik illeték megfizetése alól, vagy kedvezményekkel rendelkeznek az adózás terén. Mindezt célszerű figyelembe venni, amikor eldöntik, hogy miként osztják meg az örökséget.

Javaslom ezért, hogy forduljon jogászhoz vagy ügyvédhez, aki a dokumentumok és a tények ismeretében konkrét választ tud adni a kérdésére. Amennyiben nincs pénze ügyvédre, forduljon az örökséget kezelő közjegyzőhöz, akinek kötelessége kimutatást készíteni az ön számára az ingatlantulajdon adásvételével vagy ajándékozásával járó minden kiadásról.

hk