Inspiráló kiállítás a beregszászi Rákóczi-főiskolán

Egészségesebb életet önerőből – megoldható!

2016. február 17., 08:47 , 788. szám

Azt tudta, hogy a dohányzásra költött pénzből egy év alatt megspórolhatna egy notebookra valót, vagy három hónap alatt vehetne magának egy divatos márkás cipőt? Mert azok, akik ezzel nem voltak tisztában, de ellátogattak február 10-én és 11-én a Rákóczi-főiskola Gross Arnold termébe, már a vizitjük második percében szembesültek ezzel. Ezeken a napokon a Nemzeti Együttműködési Alap pályázatának keretében Nyíregyházáról Kárpátaljára látogattak az Inspi-Ráció egyesület tagjai, hogy egy interaktív kiállítással bemutassák, hogyan élhetünk jobban, egészségesebben mind fizikailag, mind pedig mentálisan.

A két szervező, Inántsy Pap Sándor és Botos István Csaba a kiállítás keretében rávilágítottak arra, hogy az egészséges életmód nem áll meg a „gyúrásnál”, sokkal inkább csak ott kezdődik(het). A kiállításon a két nap alatt több mint 100 látogató fordult meg, és szembesültek pl. azzal, milyen egy tüdő, amelyben már több a kátrány, mint az oxigén: úgy néz ki, mint egy kisgyermek talpa, aki koromban táncolt.

Botos István Csaba lapunk kérdésére válaszolva elmondta, hogy az egészséges életmód népszerűsítését egy olyan újszerű szempontból szeretnék megközelíteni, amely mellőzi a kliséket, a roppant terjedelmes, tornagyakorlatokat vaskalaposan reklámozó életmód-frázisokat.

A kiállításon a szervezők egy úgynevezett „hármas test” (mentális, fizikai és érzelmi) dimenziójában mutatják be az egészséges életmód szükségességét, hangsúlyt helyezve a betegségmegelőzésre. Az egyesület tagjainak és a kiállítás szervezőinek célja az, hogy bemutassák, testünk fizikai jólléte nem az egyetlen, amire figyelmet kell fordítnunk akkor, amikor az egészséges életmód mellett törünk lándzsát, hanem ügyelnünk kell a szellemi és lelki „edzésre” is. Tehát fontos, hogy odafigyeljünk, mit olvasunk el, mit nézünk meg a tv-ben, illetve hogyan látjuk a világot.

Több témakört dolgoztak fel, ezek között van az alvás, a pihenés, a légzés, a testtartás, a folyadékfogyasztás, a táplálkozás, az alkoholfogyasztás, valamint egy rendkívül nagy fejezetet szántak a dohányzásnak és az ezzel kapcsolatos beidegződéseknek, miérteknek.

„Bizonyos esetekben az jelenti a »felnőtté válást« – hangzott el – , hogy rászokunk a dohányzásra, vagy azért kezdjük el, mert idegesek vagyunk. Természetesen az elején úgy érezheti az ember, hogy ez jó a szervezetének, de a dohányzás elindít olyan folyamatokat, amelyek függővé teszik a dohányzót, illetve kifejti azokat a hatásokat, amelyek már rendkívül károsak a szervezetre.”

A kiállítás interaktív jellegének köszönhetően az érdeklődők kipróbálhatták a „részeg szemüveget” és a „túlsúlykabátot” – az utóbbi meredek szemléltetése annak, hogy milyen az, amikor valaki nem ügyel az egészséges táplálkozásra és a szükséges mozgásmennyiségre, ezért szépen lassan lerakódik az a zsírmennyiség, amely már problémákat okozhat: jobban megterheli a csontokat, az ízületeket. Ezek a trükkös tárgyak segítették az információk befogadását a fiatalok és idősebbek számára. A képes üzenetek pedig egyes témakörökben kellő nyomatékkal tudatosították bennünk például azt, hogy lehet, az utolsó szál cigarettát már nem kellett volna elszívnunk. A kartonlapokra feljegyzett, képekkel illusztrált szövegek beszéltek a látogatók számára a különböző témakörökhöz köthető élettani folyamatokról, részletesen taglalva azoknak előnyét vagy hátrányát.

A február 10-én megtartott Fenntartható fejlődés roll-up (rolószerű reklámtábla) kiállítás leginkább a mentális és érzelmi állapotra fektetett hangsúlyt. Lényege a bűnbakok száműzése és a felelősségvállalás. Botos István Csaba egyfajta igazságot próbált megragadni, mikor lapunknak elmondta, a kiállításon azt a sokkoló üzenetet szeretnék eljuttatni a befogadókhoz, hogy a körülöttünk lévő világért, a környezetünkért nemcsak a kormány, a politikusok, rendőrök vagy a szomszédok felelnek, hanem mi magunk is. „Te tehetsz róla, ha nem működik a családod, ha nincsenek barátaid, ha nincsenek társas kapcsolataid” – olvashatóak a roll-upokon a sok esetben megrázó gondolatok.

Persze a roll-up kiállításnak volt egy reményteljesebb része is, hiszen nem volt célja a depresszióba taszítás. A naposabb oldal éppen azt az üzenetet hivatott tolmácsolni, hogy változtathatunk, javíthatjuk a környezetünk állapotát, de ahhoz vállalnunk kell a felelősséget: a stresszre ne a dohány, az ital vagy a drogok legyenek a válaszkategóriák, hanem az attitűdváltoztatás.

Az Inspi-Ráció egyesület azért jött létre, hogy az állampolgárok tudatos, aktív, felelős részvételét erősítse a közösségi folyamatokban. Célja, hogy egy olyan tudatos, önszerveződő, érdekeit érvényesíteni tudó sokszínű társadalom jöjjön létre, amely képes fenntartani közösségeit és hozzájárul azok fejlődéséhez.

rsz