Ukrán–orosz blokádpárbaj

2016. február 17., 09:30 , 788. szám

A történészek a francia–angol és a német hadsereg 1939–40-es szembenállását keresztelték el furcsa háborúnak, ám Oroszország és Ukrajna napjainkban zajló konfliktusa is bátran pályázhatna erre a címre. A két ország szembenállásának legújabb fejezete Kárpátalján vette kezdetét néhány nappal ezelőtt egy közúti blokáddal.

Múlt csütörtökön történt, hogy helyi „aktivisták” meghirdették határidő nélküli akciójukat az Európába tartó oroszországi kamionok feltartóztatására, s mindjárt le is zárták a legforgalmasabb keletre tartó országutat a Vereckei-hágó közelében, az alsóvereckei (Nizsnyi Vorota) közúti ellenőrzési ponttól nem messze. Az előzményekről annyit érdemes tudni, hogy Lengyelország február 1-jétől megtiltotta az oroszországi kamionok áthaladását a maga területén, ezért az Európába tartó teherautók a kárpátaljai szlovák és magyar határátkelőhelyeket vették célba.

A sajtó az akció szervezői között elsősorban a Jobboldali Szektorhoz (PSZ) tartozó félkatonai Karpatszka Szics, a Pobratimi Ukrajini, az Ajdar önkéntes zászlóalj aktivistáit emlegette, de állítólag további nacionalistákból és a kelet-ukrajnai konfliktusövezetet megjárt veteránokból alakult helyi szervezetek is csatlakoztak az útlezárókhoz. A blokádban részt vevők követelték a kárpátaljai hatóságoktól, hogy ideiglenesen tiltsák meg az oroszországi járművek belépését a megye területére és forduljanak a Legfelső Tanácshoz, illetve a Miniszteri Kabinethez, hogy azok is hozzanak azonos tartalmú határozatokat „arra az időszakra, amíg Oroszország be nem szünteti a Krím megszállását, és ki nem vonja csapatait Luhanszk és Donyeck megyékből”.

A hatóságok nem léptek fel az útlezárók ellen, a rendőrség csupán a távolból kísérte figyelemmel, miként alakulnak az események a hágón. Hennagyij Moszkal, Kárpátalja kormányzója az útblokádra reagálva nyilatkozatban közölte, hogy támogatja az orosz kamionok ukrajnai áthaladásának tilalmát. Úgy fogalmazott, „el kell dönteni, hogy Ukrajna Oroszországgal háborúzik vagy kereskedik”. Bejelentette, beadvánnyal fordul Kijevhez, hogy azonnal tiltsa be az orosz teherszállító járművek belépését Ukrajnába.

Jellemzőbb azonban a hivatalos hozzáállásra az ukrán infrastrukturális minisztérium pénteki közlése, miszerint a tárcának nem áll jogában, hogy befolyásolja az orosz kamionok mozgását Kárpátalján és Voliny megyében akadályozó aktivisták tevékenységét. Okszana Rejter miniszterhelyettes az Interfax-Ukraina hírügynökségnek elmondta, „jelenleg Ukrajnában sok művelet van folyamatban. Szerintem normális az orosz zászló látványára adott reakció, s formális szempontból az útblokád ugyan törvénysértés, ám a minisztériumnak nem áll módjában, hogy reagáljon rá, mert erre megvannak a megfelelő hatóságok és eljárások.”

Az ugyan később sem derült ki, hogy melyek volnának a megfelelő hatóságok és eljárások a törvényesség betartatására, szerencsére a blokád alapvetően békésen zajlott. Igaz, a hétvégén ellentmondásos hírek jelentek meg a helyi ukrán nyelvű hírportálokon arról, hogy néhány orosz kamion megkísérelte áttörni a blokádot (ám az „aktivisták” visszafordulásra késztették őket), de vér nem folyt, s manapság már ennek is örülni kell.

Időközben egyre több ukrajnai megyében csatlakoztak az orosz teherfuvarozók blokádjához, köztük Nyugat-Ukrajnában Lemberg (Lviv), Voliny, Rivne, Ivano-Frankivszk, Csernyivci, Vinnicja és Zsitomir, az ország északkeleti részén pedig az Oroszországgal határos Szumi megyében, miáltal e hét elejére szinte teljesen elfogytak Vereckénél az Oroszországból Európába tartó kamionok.

Némileg váratlanul a blokád ellen a leghangosabban azok a kárpátaljai fuvarozók tiltakoztak, akik attól tartottak, hogy az akció kedvezőtlen reakciót vált ki Oroszországból, márpedig sokak számára biztosít megélhetést az uniós országok és a szovjet utódállamok közötti fuvarozás mifelénk. A blokádot ellenzők tiltakozásuk jeléül szombaton szintén lezárták a főutat a Kárpátokban, ám ők válogatás nélkül valamennyi teherautó áthaladását megakadályozták. Erre már lépniük kellett a hatóságoknak, s rövidesen sikerült is elérniük, hogy a kárpátaljai fuvarozók feloldják az útzárat, amiért cserébe néhány az „aktivisták” által feltartóztatott orosz kamiont rendőrségi felvezetéssel a határig kísértek.

De Moszkvában akkor már döntöttek: vasárnap Oroszország válaszlépésként az orosz kamionok ukrajnai blokádjára megtiltotta a területére történő belépést az ukrán teherautóknak. A hivatalos ukrán válaszlépés sem váratott magára sokáig: a kijevi kormány hétfőn hozott határozatában átmenetileg megtiltotta az orosz teherszállító járművek áthaladását Ukrajna területén.

A kijevi kabinet sajtószolgálata azzal indokolta a döntést, hogy Oroszország megsértette a Kereskedelmi Világszervezet (WTO), valamint az orosz–ukrán kormányközi szerződésekben rögzített szabályokat és eljárásokat, amikor egyoldalúan megtiltotta az ukrán teherszállító járművek belépését területére. Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök tájékoztatása alapján a külügyminisztérium jegyzékben követelt magyarázatot Moszkvától a szerinte jogellenes lépésre. A kormányfő hozzátette, hogy az ukrán fél konzultációkat kezdett a kialakult helyzetről az Európai Unió tagországaival. Érthető módon a hivatalos kijevi megnyilatkozások nem feszegetik azt a kérdést, követtek-e el mulasztást az ukrán hatóságok, amikor nem biztosították az orosz tehergépkocsik akadálytalan áthaladását Ukrajnán a kárpátaljai blokád idején.

Miközben mindenki az orosz–ukrán ütésváltásra figyelt, a kárpátaljai teherfuvarozók, akiknek a kamionjai a kölcsönös tilalom miatt Oroszországban rekedtek, hétfőn ismét lezárták két órára a Kijev–Csap országutat a szolyvai járási Bányafalunál (Szuszkovo), s azzal fenyegetőztek, hogy megismétlik akciójukat, ha a kormány nem talál megoldást a kialakult helyzetre. Lapzártánkkor a racionális megoldás egyre csak váratott magára.(Kedden Oroszország és Ukrajna megállapodott az Oroszországban vagy Oroszország ázsiai határain rekedt ukrán kamionok akadálytalan hazatéréséről.)

(pravda.com.ua/unian.ua/MTI/hk)