„Isten szekerén a mese”

2016. március 2., 08:55 , 790. szám

Tizenötödik alkalommal gyűltek össze a Beregszászi járás mesemondói február 27-én a Sárosoroszi Általános Iskolában, hogy idén is megmutassák a szegény ember legkisebb lányának, a király legkisebb fiának talpraesettségét, s természetesen mesemondói tehetségüket.

A KMKSZ Sárosoroszi Alapszervezete és a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezete által megrendezett XV. Oroszi Mesemondóverseny idén is sok fiatal mesemondót és meserajongót vonzott. A verseny megnyitóján Hiába András alapszervezeti elnök köszöntötte a megjelenteket. Sin József, a középszintű szervezet elnöke a jelenlévőkhöz szólva hangsúlyozta: a nagy érdeklődés azt mutatja, hogy igenis sokan vannak még, akik hisznek az igazság győzelmében. Azt kell megerősíteni mindenkiben, hogy mindig és minden körülmények között hinni kell a jóban, s abban, hogy a rosszat le lehet győzni. S hogy milyen is igazából a mese, azt Wass Albert idézett szavai írják le: „Elindul újra a mese!/Fényt porzik gyémánt szekere!/Minden csillag egy kereke! /Ezeregy angyal száll vele!/Jön, emberek, jön, jön az égből/Isten szekerén a mese!”

Halász László, a Beregszászi Járási Közigazgatási Hivatal kulturális főosztályának vezetője köszöntőjében hangsúlyozta: a fiatal mesemondók missziót teljesítenek azzal, hogy továbbadják azt, amit édesanyjuktól, dédszüleiktől, tanáraiktól kaptak. „A felnövekvő kárpátaljai magyar generáció bennetek él” – fogalmazott a főosztályvezető, hozzátéve: remélhetőleg a fiatalok is ugyanolyan lelkesedéssel adják majd tovább kulturális értékeinket saját gyermekeiknek, amilyennel nekik adták azt át. Sárosoroszi közössége pedig jó példával jár elöl, amikor kiemeli a „sárból” a magyar kultúra ezen részét. Ez utóbbi gondolathoz csatlakozott Sebi Attila, a versenynek évről évre helyet adó iskola igazgatója, hangsúlyozva, hogy a településen már régóta nagy hangsúlyt fektetnek a hagyományőrzésre.

Az idei versenyre a szokottnál jóval több, összesen 36 mesemondó nevezett be. Ők két, 1–4. és 5–9. osztályos korcsoportban mutattak be egy-egy magyar népmesét a közönség és az öttagú zsűri előtt. Előbbi korcsoportban 21, utóbbiban 15 mesemondó vett részt. Az elhangzott meséket (tekintettel a tartalomra és az előadásmódra is) Mihók Erika, a sárosoroszi kultúrház vezetője, Szóka Andrea, a helyi iskola magyartanára, Kovácsné Marton Erzsébet, a KárpátInfó hetilap újságírója, Riskó Márta, a Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnázium magyartanára, illetve Halász László értékelték.

A következő eredmények születtek:

Alsós korcsoport: I. Bihari Liliána, Bene (felkészítő tanár: Káposztay Márta), II. Kiss Vivien, Sárosoroszi (f.t.: Knobloch Beáta), III. Ponc Alex, Mezővári (f.t.: Fazekas Margit) lett. Különdíjban a sárosoroszi Gyurkó Abigél (f.t.: Gáti Mária) és a mezővári Poljovij Márk (f.t.: Fazekas Margit) részesült.

Felsős korcsoport: I. Jakab Dániel, BMG (felkészítő: Jakab Erika) és Kulikovszki Alexandra, Beregdéda (f.t.: Simon Mónika), II. Szabó Roland Ferenc, Beregújfalu (f.t.: Barát Tünde) és Juhász Ferenc Bálint, Sárosoroszi (f.t.: Kovács Erzsébet), III. Bábel Dávid, Sáros­oroszi (f.t.: Szóka Andrea). Különdíjban a sárosoroszi Gyurkó Teodóra (f.t.: Szóka Andrea) és a beregdédai Baraté Lóránt (f.t.: Simon Mónika) részesült.

A versenyről természetesen idén sem maradhattak el a magyar kultúra más területei. A sárosoroszi Boróka Táncegyüttes Kricsfalusi Miklós vezetésével tánccal (harmonikán kísért Kovács Sándor), a Sárosoroszi Községi Könyvtár Gáti Gyöngyi által vezetett Hangraforgó Könyvtári Köre énekes-zenés műsorral, Kopor Irén beregújfalui tanítványai pedig kis jelenettel kedveskedtek a közönségnek. Megalapozta a hangulatot a mesekönyv-kiállítás és a kreatív díszlet is, amely Holozsay Trill Éva, az oroszi iskola tanárnőjének a keze munkáját dicséri.

Espán M.