„Száraz” éhségsztrájkba kezdett Nagyija Szavcsenko ukrán pilótanő

2016. március 4., 08:00

Az ivóvíz magához vételét is elutasítva „száraz” éhségsztrájkba kezdett Nagyija Szavcsenko ukrán pilótanő, akit azzal vádolnak Oroszországban, hogy köze volt két orosz újságíró halálához – közölte csütörtökön a Twitter mikroblog-oldalon a vádlott ügyvédje, Nyikolaj Polozov.

Elhatározását a 34 éves Szavcsenko azzal indokolta, hogy a bíró a dél-oroszországi Donyeckben ellene folytatott tárgyaláson váratlanul csütörtökről március 9-re napolta el az utolsó szó jogán elmondandó beszédét.

Ezt egyébként még a nap folyamán közzétették az ukrán katonanő Facebook-oldalán. Tervezett beszédében Szavcsenko – a BBC orosz nyelvű kiadása szerint – elítéltetése esetére „száraz” éhségsztrájkot helyezett kilátásba, hogy életveszélyes állapotba kerülésével kényszerítse ki kiadatását Ukrajnának, Oroszország politikai rendszerét pedig élesen bírálta.

Nagyija Szavcsenkót, akit az ukrán fegyveres erőknél a helikopteres szolgálattól átirányítottak a szárazföldi egységekhez, azzal vádolják, hogy rejtett megfigyelőként továbbította az ukrán hadseregnek két orosz televíziós újságíró tartózkodási helyének koordinátáit. A két tévés, Igor Kornyeljuk és Anton Volosin a kelet-ukrajnai Luhanszk megyében 2014 júniusában ukrán aknatűzben vesztette életét. A pilótanő, akit a fogva tartása alatt beválasztottak az ukrán törvényhozásba, ezzel szemben azt vallotta, hogy felderítő küldetésen volt a kérdéses helyszíntől néhány kilométerre, és még az újságírók életét kioltó aknatámadás előtt szakadárok fogságába esett.

Az ügyész huszonhárom évi szabadságvesztés és 100 ezer rubel pénzbüntetés kiszabását kérte szerdán Szavcsenkóra.

(MTI/Kárpátalja)