Behajtható a tartozás egy vagyontalan kft.-től?

2016. március 9., 09:32 , 791. szám

„Hosszabb ideje jelentős összeggel tartozik nekem egy kft. Végül bíróságra vittem az ügyet, s a bíró el is rendelte a végrehajtás megindítását. Az állami végrehajtó azonban egy idő után beszüntette a végrehajtási eljárást azzal az indoklással, hogy az adósnak nincs olyan tulajdona, amelynek terhére behajtható volna a tartozás, illetve eredménytelenek voltak a vállalati vagyon felkutatására tett intézkedései.” Mit lehet tenni ebben az esetben, hogy sikeres legyen a végrehajtás? Van rá esély, hogy visszakapjam a pénzemet, vagy az adós, aki valószínűleg elrejtette a tulajdonát, jót nevethet rajtam?”

– Sajnos amennyiben a végrehajtó nem tud az adós tulajdonára bukkanni, nincs értelme újra kezdeményezni a végrehajtást. Hacsak nem merülnek fel új körülmények, a bíróság ehhez amúgy sem járulna hozzá.

Lehetőség van arra, hogy panaszt tegyen az adós vállalat vezetője ellen az ügyészségen a Büntetőtörvénykönyv 382. cikkelye alapján, amiért nem tett eleget a behajtásra vonatkozó bírósági végzésnek, ám közvetlenül ettől a lépéstől sem várhatja, hogy az adós visszafizeti a pénzét.

Előrelépést ebben az ügyben egyedül az jelenthet, ha sikerül az adós cég vagyonának hollétére vonatkozó információkkal szolgálnia a bíróságnak, esetleg bizonyítani tudja, hogy a kft. vagy annak vezetője elrejtette a cég tulajdonát a végrehajtó elől.

hk