Kétszer fejlettebbek a palánták a Phylazonit alkalmazása mellett! (X)

2016. március 9., 09:29 , 791. szám

Több évtizede foglalkozom zöldségtermesztéssel, ezen belül melegházi zöldségtermesztéssel. Számos különböző kemikáliát, szert próbáltam ki az évek során, komoly összehasonlítási alapom van tehát. A Phylazonit baktériumtrágyát négy éve kezdtem el használni, s előre szeretném bocsátani, hogy nagyon bevált!

Nagy hasznát veszem a Phylazonitnak például palánták nevelése során, amely az egyik legfontosabb szakasza az egész munkafolyamatnak. A termés meghatározó mértékben függ ugyanis attól, mennyire minőségesek, erősek és ellenállók a palánták.

A palántanevelés három munkafázisa során is használom a Phylazonit 10 százalékos oldatát. A vetés után ezzel locsolom be a talajt a palántanevelő ládákban, majd a tűzdelést követően locsolom be vele a tápkockákat. Végül a kiültetés előtt merítem úgy 2 percre baktériumtrágyás oldatba a tápkockákat, hogy azok jól teleszívják vele magukat. A hatás nem is marad el: az így kezelt palánták kétszer fejlettebbek háromhetes korukra!

A palánták kiültetését követően is több alkalommal alkalmazom a biotrágyát, hiszen ennek eredményeként erősebbek, fejlettebbek lesznek növényeim, nagyobb termést hoznak, s ami szintén nem elhanyagolható szempont, ellenállóbbá válnak a betegségekkel szemben. A vegetáció során a csepegtetővízhez adagolom a Phylazonitot: 1 litert 1000 liter vízhez. Az első virágok megjelenése után, az első termések megkötését követően, illetve éréskor is baktériumtrágyás oldattal táplálom a paradicsomot, az uborkát, a káposztát stb.

A növények gazdag, kiváló minőségű terméssel hálálják meg a gondoskodást, a baktériumtrágya alkalmazását. Az általam termesztett nagyrücskös, zöldhéjú uborka például akár 7-8 kilogrammot is terem tövenként. Ha ezer tőre, egy egész melegházra vetítjük ezt az eredményt, az már 7-8 tonnás hozamot, azaz komoly pénzt jelent!

Fontosnak tartom megjegyezni, hogy míg korábban vegyszereket is használtam a Phylazonit mellett, addig az utóbbi két évben kizárólag bioszerekkel védem növényeimet mind a gombák, mind a rovarkártevők ellen. Tapasztalataim szerint ugyanis nagy a kereslet a kemikáliák nélkül termesztett zöldségekre: egyre inkább ezeket keresik a vásárlók. A Phylazonit baktériumtrágya pedig jó segítőm ebben – a gazdák hasznot hozó barátja!

Végül összefoglalnám, hogyan és milyen mennyiségben javasolt a Phylazonit alkalmazása a szabadföldi és melegházi zöldségtermesztés (paprika, káposzta, uborka, paradicsom, hagyma, gyökértermésűek stb.) során. Ennek módját a termesztési technológia határozza meg, ugyanakkor fontos szempont, hogy a biotrágyát juttassuk minél közelebb a kiültetett növények gyökeréhez, mivel ebben az esetben fejt ki maximális hatást. Egy hektárra 20-30 liter baktériumtrágyát szánjunk. Ahogy már említettem, aki intenzív zöldségtermesztéssel foglalkozik, az úgy érheti el a legjobb eredményt, ha szakaszosan adagolja a biotrágyát, például úgy, hogy csepegtetéses öntözés esetén az öntözővízhez adagolja azt.

Külön szólnék a burgonyáról. E kultúra termesztésekor például a feltöltés során lehet hatékonyan alkalmazni a baktériumtrágyát, 10-20 litert számítva belőle egy hektárra. Intenzív burgonyatermesztés során az első bakhátolás előtt dolgozzunk be a talajba 20 l/ha mennyiséget, vagy csepegtető rendszeren keresztül 0,5–1 l közötti „dózist” juttassunk ki minden 100 méternyi sorra számítva. A legjobb eredmény elérését célozva ez utóbbi műveletet érdemes háromhetente megismételni.

Végül arra biztatnám termelőtársaimat, hogy bátran próbálják ki a Phylazonitot, e komplex hatású baktériumtrágyát, ami még a biotermelésben is ajánlott!

Amennyiben bármilyen kérdésük van a biotrágya zöldségtermesztésben való alkalmazását illetően, érdeklődjenek a 050 372-34-66-os, vagy a 050 372-78-40-es telefonszámokon.

Tóth Gyula

Phylazonit-szaktanácsadó, mezőgecsei termelő