Lezsák Kijevben: Petőfi és Sevcsenko összeköti a magyar és az ukrán népet

2016. március 11., 18:30

Petőfi Sándor magyar és Tarasz Sevcsenko ukrán költőnek a két nép kapcsolatában játszott fontos szerepét emelte ki beszédében Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke pénteken azon a megemlékezésen, amelyet az 1848–49-es forradalom és szabadságharc március 15-i kezdetének tiszteletére rendeztek Kijevben a Petőfi-szobornál.

„Petőfi és Sevcsenko összeköti a magyar és az ukrán népet, és összekapcsolja azokat az érzéseket, amelyek bennünk ilyenkor megfogalmazódnak. Tisztelet azoknak, akik őrzik az emléküket, akik próbálják ezeket a nemzeti erőtereket összekapcsolni. Legyen az egyházi vagy világi környezetben, a kettő egyet akar: egy népnek nyugalmat, békességet, biztonságot” – hangoztatta a Magyar Parlament alelnöke.

Lezsák Sándor szavai szerint Petőfinek „minden faluban lehet bölcsője és koporsója”, mert a szívekben él. Hozzáfűzte, hogy nemcsak a Kárpát-medencei magyar falvakban, városokban, hanem szerte a világban mindenütt van Petőfinek szobra vagy emléktáblája, emlékhelye. „Nincs olyan közössége a világnak, amely Petőfire ne emlékezne” – szögezte le.

Az ünnepélyes koszorúzáson mások mellett jelen voltak a helyi magyar közösség és az ukrán–magyar baráti társaság képviselői, valamint magyar nyelvet tanuló ukrán diákok.

A koszorúzás előtt jubileumi istentiszteletet tartott a kijevi Szent Katalin evangélikus templomban Pocsai Vince református lelkész.

A Petőfi-szobornál tartott megemlékezés után a Duna Televízió Hazajáró műsorának forgatócsoportja mutatkozott be vetítéssel a kijevi magyar nagykövetségen. Ezt követően pedig este ünnepi fogadást rendeznek a külképviseleten, amelyen Tóth Viktor, a Kárpáti Igaz Szó újságíró-szerkesztője átveszi a kárpátaljai lapnak ítélt Etelköz Díjat.

(MTI/Kárpátalja)