Porosenko kizárta annak lehetőségét, hogy előrehozott választásokat írjon ki

2016. március 11., 09:41

Az ukrán elnök ezt a TRT World török televíziós csatornának adott interjújában jelentette ki, amelyet az Ukrajinszka Pravda ismertet.

„A parlamentben koalíciónak kell lennie, a koalíciónak többséggel kell rendelkeznie. A koalíciót elhagyta három frakciója, és az Alkotmánynak megfelelően vagy új koalíciót kell alakítani – minden bizonnyal új miniszterelnökkel –, vagy előrehozott parlamenti választások (következnek). Az én álláspontom elnökként – márpedig csak az elnök írhat ki előrehozott parlamenti választásokat –, hogy soha!” – idézi a portál az államfőt.

Ukrajna elnöke úgy véli, a mostani politikai válság leküzdése a jelenlegi parlament felelőssége.

„Meg kell találniuk a megoldást: vagy helyreállítani a régi koalíciót, s én készséggel dolgozom együtt bármilyen miniszterelnökkel, vagy új koalíciót kell létrehozni és másik kormányfőt javasolni. A parlament bármelyik választását elfogadom” – közölte Porosenko.

Hozzátette: Arszenyij Jacenyuk miniszterelnököt reformátornak tartja.

„Fantasztikusak a személyes kapcsolataim a miniszterelnökkel. Úgy vélem, hogy ő egy reformátor, úgy vélem, kiváló munkát végez” – jelentette ki.

Ugyanakkor az elnök hangsúlyozta, hogy számára kulcsfontosságú a reformok folytatása, a korrupció elleni küzdelem és a kormányzati munka hatékonyságának fokozása. Megjegyezte azt is, hogy pozitív hírekre számít ebben az összefüggésben már a közeljövőben.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)