„Lélek, s szabad nép tesz csuda dolgokat”

Kitüntetések nemzeti ünnepünk alkalmából

2016. március 16., 10:01 , 792. szám

Magyar állami kitüntetést vehetett át magas színvonalú pedagógiai és közéleti munkássága elismeréseként három kiváló kárpátaljai magyar pedagógus Magyarország Ungvári Főkonzulátusának és Beregszászi Konzulátusának közös, Jánosiban megrendezett fogadásán. Átadták továbbá a konzulátusok sajtódíjait is a magyar sajtó napja alkalmából.

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 168. évfordulója alkalmából Magyarország Ungvári Főkonzulátusa és Beregszászi Konzulátusa által adott ünnepi fogadáson jelen volt Kárpátalja megye számos vezetője, élükön Henagyij Moszkal kormányzóval és Mihajlo Rivisszel, a Kárpátaljai Megyei Tanács elnökével, Valerij Luncsenko és Robert Horvat parlamenti képviselők, a kárpátaljai magyarság társadalmi szervezeteinek vezetői, magyar polgármesterek és iskolaigazgatók, valamint a kulturális és tudományos élet jeles szereplői, továbbá a történelmi egyházak képviselői, összesen ötszáz meghívott vendég.

A magyar kormány nevében Grezsa István kormánybiztos mondott köszöntőbeszédet, hangsúlyozva: „A magyar történelem a szabadságharcok története. 1848. március 15-én a budapesti forradalom azonban nem csak a magyaroké volt. Többről volt szó, Európa valamennyi né­pé­nek a szabadságharcáról…” Grezsa István rendkívül nagy értéknek nevezte, hogy Kárpátalján, Jánosiban szabadon lehetünk magyarok, és külön megtiszteltetésnek tartja, hogy magyarságunkat ukrán barátainkkal együtt vallhatjuk meg. Végül Berzsenyi Dánielt idézve a következő gondolatokkal zárta ünnepi beszédét: „Lélek, s szabad nép tesz csuda dolgokat. Ebben a pompás márciusban valljuk meg együtt magyarságunkat, legyünk büszkék arra, akik vagyunk, és bízzunk abban, hogy közösen mindent el tudunk érni a XXI. században. Isten éltesse hazánkat!”

Szalipszki Endre beregszászi magyar főkonzul bejelentette, hogy a magyar nemzeti ünnep alkalmából Áder János, Magyarország államfője kárpátaljai magyarokat tüntetett ki. Majd Grezsa István kormánybiztos Buhajla József ungvári magyar főkonzullal közösen átadták a kitüntetéseket.

Magyarország államfője Demes Lászlónak, a Fornosi Általános Iskola nyugalmazott pedagógusának, a kárpátaljai magyar nyelvű oktatásban több évtizeden át példamutatóan végzett munkája elismeréseként a Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést adományozta. Demes László betegsége miatt a kitüntetést neje vette át.

Kántor József, a Nagy­dob­ronyi Középiskola igazgatója, a kárpátaljai magyar oktatásban végzett eredményes pedagógusi munkája és a magyar közösség érdekében végzett tevékenysége elismeréseként a Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést vehette át. Kántor József kérdésünkre válaszolva elmondta: „Nagyon jóleső érzés, hogy a magyar állam kitüntetéssel ismeri el a munkámat. Visszaigazolja, hogy az eddigi 26 év munkája nem volt hiábavaló. Azt a megbecsülést, amit az ukrán állam nem mindig tud biztosítani, azt a magyar állam megtette helyette. Ez az elismerés önbizalmat és akaraterőt adott, ami remélem, hogy még jó pár évig kitart. Oktatási rendszerünk helyzetét értékelve elmondta még: A kevés állami támogatás egyelőre elég ahhoz, hogy működőképesként fenntartsuk az iskolákat. A pedagógusok megtartása terén már nehezebb a helyzet, mert a havi fizetések 2000-4500 hrivnya között ingadoznak, ilyen jövedelmek mellett egy családnak megfelelő létkörülményeket biztosítani nem nagyon lehet. Az elhivatottság és a professzionizmus az, ami még itt tartja a pedagógusok jelentős részét.”

Király Kálmánnak, a Nevetlenfalui Művészeti Iskola zenetanárának, karnagyának, a kárpátaljai magyar ifjúság zenei neveléséért végzett tevékenységéért, kiváló zenepedagógusi munkájáért a Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést adományozta a magyar államfő. „Szerintem a körülmények ellenére Kárpátalján jó színvonalú zeneoktatás van. A gyerekek nálunk megkapják azt a képzést, amit egy zeneművészeti iskolában meg kell kapniuk. Ezt a kárpátaljai gyerekek meg is érdemlik, mert nagyon sok tehetséges, szorgalmas gyerekünk van. Én pedig huszonöt éve vallom, hogy segíteni kell a szegény gyerekeket is, mert nem csak a gazdag embernek van tehetséges gyereke. Nagyon örülök annak, hogy megkaptam ezt a kitüntetést. Úgy gondolom, hogy ez nem csak az enyém, a kárpátaljai zenetanároké, mindenkié, aki valamit tesz a kárpátaljai magyarság megmaradásáért” – nyilatkozta tudósítónknak Király Kálmán.

Március 15. egyben a magyar sajtó napja is, ebből az alkalomból 2011-től a két kárpátaljai magyar külképviselet minden évben sajtódíjjal ismeri el a kárpátaljai sajtó képviselőinek munkáját. Buhajla József ungvári magyar főkonzul bejelentette, hogy idén is egy kárpátaljai magyar és egy ukrán újságíró, valamint egy szerkesztőségi kollektíva munkáját ismerik el sajtódíjjal. Kollégánk, Badó Zsolt, a Kárpátalja hetilap munkatársa a magyar–ukrán kapcsolatok és a kárpátaljai magyarság életének, helyzetének magas színvonalú és hiteles bemutatásáért részesült elismerésben. Dmitro Tuzsanszkij, újságíró, politiaki elemző, a mukachevo.net munkatársa a magyar–ukrán kapcsolatok, valamint Magyarország és Kárpátalja közötti határon átnyúló együttműködés magas színvonalú, hiteles bemutatásáért vehetett át sajtódíjat. A szerkesztőségek közül idén a Kárpáti Igaz Szó kollektívájának munkáját ismerték el sajtódíjjal. Az elismerést Dunda György főszerkesztő-helyettes vette át.

dzs