Nincs változás a kormányválság ügyében

2016. március 16., 10:56 , 792. szám

Továbbra sem tudni, hogy lesz-e egyáltalán – s ha igen, mikor – új kormánya Uk­raj­nának. A jelek szerint a hatalmi harcba bonyolódott po­li­tikusokat egyáltalán nem zavarja, hogy a szó szoros értelmében nagy árat kell fizetnünk a válság rendezésének halogatásáért.

Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök kormánya a parlamenti koalíció felbomlása miatt február közepe óta támogatás híján gyakorlatilag cselekvésképtelen, ami a reformok megtorpanásán, az ország külföldi megítélésén, de még a hrivnya árfolyamának hektikus mozgásán is meglátszik. A válság mélységét jelzi, hogy az ominózus február 16-ai parlamenti ülés óta – amelyen a Legfelsőbb Tanács elégtelennek minősítette a kabinet előző évi munkáját, a kormánnyal szemben benyújtott bizalmatlansági indítványra ugyanakkor nem gyűlt össze a szükséges számú támogató szavazat – a politikai élet meghatározó szereplőinek még azt sem sikerült egyértelművé tenni, hogy megy vagy marad Jacenyuk és „csapata”.

A kormányfő és pártja, a Na­rod­nij Front a stabilitást és reformokat kívánó nyugati kormányoktól támogatva igyekszik megőrizni pozícióit. A miniszterelnök ennek jegyében időről időre kevéssé hitelesen, ám annál vehemensebben felszólítja a tetszhalott parlamenti koalíció pártjait, hogy alternatíva híján – vagyis mivel más koalíciót alakítani a törvényhozásban jelen helyzet szerint lehetetlen – ismét fogjanak össze, alakítsák át a jelenlegi kabinetet és folytassák a reformokat az ő vezetésével.

Petro Porosenko elnök és pártja, a parlamenti koalíció leg­nagyobb frakcióját adó BPP viszont láthatóan Jacenyuk távozását akarja, megköti azonban a kezüket, hogy a Nyugat egyértelműen Kijev tudtára adta: nem támogatják az előrehozott parlamenti választások ötletét. Po­ro­senkóéknak ráadásul nincs elegendő szavazatuk a törvényhozásban ahhoz, hogy Jacenyuk esetleges távozása esetén új kormányt alakítsanak, így patthelyzet alakult ki.

Az immár hetek óta zajló háttértárgyalások során felmerült annak lehetősége, hogy a Nyugat és az IMF által favorizált Natalija Jareszko jelenlegi pénzügyminiszterrel az élén amolyan szakértői kormány léphetne a jelenlegi kabinet helyébe, ám lapértesülések szerint Jareszkónak a leendő kormánya összetételére vonatkozó feltételei miatt a tárgyalások az államfővel hamar zsákutcába jutottak.

Időközben a pénzügyminiszteré mellett Volodimir Hrojszman parlamenti elnök és Andrij Szadovij lembergi polgármester neve is felmerült a kormányfői poszt várományosaként, viszont nem derült ki semmi érdemleges arról, milyen összetételű koalíció támogatásával, milyen program alapján kísérelnék meg felváltani általuk Jacenyukot a miniszterelnöki székben.

A holtpontról való esetleges elmozdulás halovány jelei először hétfőn mutatkoztak meg. A parlament egyeztető tanácsának március 14-i ülésén Makszim Burbak, Arszenyij Jacenyuk pártjának, a Narodnij Frontnak a frakcióvezetője közölte, hogy továbbra is két kiutat látnak a politikai válságból: a koalíció ismét működni kezd, vagy új kormány alakul. Hozzátette: meggyőződése szerint nincs alternatívája a jelenlegi Jevropejszka Ukrajina koalíciónak.

„Nincsenek közöttünk világnézeti különbségek. Együtt kell működnünk Ukrajna érdekében, hogy kilábaljunk a mesterségesen előidézett krízisből” – jelezte Burbak. Ellenkező esetben, figyelmeztetett a frakcióvezető, Petro Porosenko államfőnek és pártja frakciójának vállalnia kell a felelősséget, be kell mutatniuk az új kormányt, az új miniszterelnököt és a választási jelszavak helyett az új kormányprogramot.

Jurij Lucenko, a Petro Po­ro­sen­ko Blokkja (BPP) frakciójának vezetője válaszában némileg váratlanul kijelentette: „Amint a miniszterelnök lemond, előterjesztjük a jelöltet. Régóta várunk erre a pillanatra.”

„Van jelöltünk, programunk, és szavazataink is vannak” – biztosított Lucenko.

Petro Porosenko hétfő estére találkozóra hívta a házelnököt, a kormányfőt és a parlamenti koalíció pártjainak frakcióvezetőit az elnöki adminisztrációba. Sajtóértesülések szerint a találkozón Arszenyij Jacenyuk a megjelentek értésére adta, hogy kész lemondani, ha van a parlamentben 226 szavazat az új kormányfő megszavazására (minimálisan ennyi voksra van szükség a döntéshozatalhoz ezügyben a törvényhozásban).

„Úgy vélem, ez megnyitja a zsilipeket az új koalíció megalakítása előtt” – vélekedett a bejelentésről igen optimistán Volodimir Hrojszman házelnök.

Ám Makszim Burbak frakcióvezető, amikor a véleményét tudakolták az újságírók, ezután sem tett egyebet, csupán megismételte a Narodnij Front és Ar­sze­nyij Jacenyuk korábbról ismert álláspontját: az államfő pártjánál nevezzék meg a miniszterelnököt és leendő kormánya tagjait, mutassák fel az új kormányt támogató 226 szavazatot és a kormányprogramot, ebben az esetben készek konzultációkat kezdeni a leendő koalícióban való részvételről.

Kedden reggel, amikor munkához látott a parlament tavaszi ülésszaka, semmi nem utalt arra, hogy áttörés történt volna a kormányválság leküzdését célzó tárgyalásokon. A törvényhozás nem tűzte napirendre a kormány menesztését, sőt a Dzerkalo Tizsnya hetilap internetes változata közölte, hogy az ügyrendi bizottság elutasított egy Jacenyuk felmentésére vonatkozó, egyetlen képviselő által benyújtott határozattervezetet mint jogalap nélkülit.

Ugyanakkor a házelnök a kedd délelőtti ülésen bejelentette, hogy a BPP frakcióját elhagyta Jehor Firszov parlamenti képviselő, aki még februárban jelezte ebbéli szándékát annak hatására, hogy távozott a kormányból a reformátornak tekintett Ajvarasz Abromavicsusz gazdaságfejlesztési és kereskedelmi miniszter. Tehát nem hogy gyarapodott volna egy új koalíció létrehozását támogató képviselők száma, hanem csökkent.

A sok vonatkozásban kiábrándító parlamenti nap egyetlen pozitívuma, hogy a Rada elfogadta a tisztviselők elektronikus vagyonnyilatkozatáról korábban elfogadott, az elnök által azonban megvétózott, majd az európai uniós korrupcióellenes követelményeknek megfelelően módosított törvénytervezetet. Ezzel elhárult egy újabb akadálya annak, hogy az EU megadja a vízummentességet Ukrajnának.

hk