Segítség Beregszász kulturális és szociális életének támogatására

2016. március 16., 09:32 , 792. szám

Beregszásznak nyújtott nagy volumenű anyaországi támogatásról tartott sajtótájékoztatót március 11-én Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködését koordináló kormánybiztos Magyarország Beregszászi Konzulátusán a magyar konzulátusok főkonzuljai és a város polgármestere jelenlétében.

– Magyarország kormánya évek óta megkülönböztetett figyelemben részesíti a Kárpátalján élő magyar közösségeket. Feladataink közé tartozik, hogy a magyar közösségek támogatása mellett – Magyarország erejéhez mérten – a Kárpátalján élő többségi közösségnek is segítsünk Ukrajna jelenlegi nehéz helyzetében – hangoztatta Grezsa István. Babják Zoltán, Beregszász polgármestere 3 olyan területet jelölt meg, amelynek támogatásával az anyaország egyértelműen jelezheti az itt élő ukránoknak, ruszinoknak, hogy Magyarország nemcsak a kárpátaljai magyarokat akarja segíteni. A közel 40 ezer euró összértékű támogatás egy részét a beregszászi ingyenkonyha működtetésére fordítják. Itt naponta 250–300 adag meleg ételt osztanak ki a város rászorulói számára nemzetiségi hovatartozástól függetlenül, hiszen, mint a kormánybiztos kiemelte: „A rászorultság és az éhség nem nemzetiségfüggő.” Beregszász Sevcsenko utcájának az elején, az 5. sz. iskola előtt évek óta félkész állapotban áll egy talapzat, amelyre Tarasz Sevcsenko ukrán költő szobrát tervezték elkészíteni. Sevcsenkót gyakran emlegetik az ukrán Petőfiként, így az ukrán nemzet támogatása jegyében Magyarország vállalta a szobor kiöntésének költségeit. Végezetül Beregszász kulturális életének támogatásaként a Beregszászi Művelődési Ház felújításához járult hozzá Magyarország a létesítmény nézőtéri székeinek lecserélésével (az ülőalkalmatosságok a budai Várszínházból érkeztek, a karzat székeit pedig a Magyar Állami Operaházból pótolják majd), továbbá Sebestyén Márta március 12-én megtartott „székfoglaló” koncertjének támogatásával.

Babják Zoltán köszönetét fejezte ki a támogatásért, s hangsúlyozta: a magyar kormány olyan jó eredménnyel kecsegtető projekteket támogat ezzel Beregszászban, amelyek kölcsönösen szolgálnak ki minden beregszászi és beregvidéki lakost nemzetiségi hovatartozásra való tekintet nélkül.

Espán M.