Zaporizzsjában lebontották az ország legnagyobb Lenin-szobrát

2016. március 17., 16:45 , 793. szám

Csütörtökön Zaporizzsjában 29 órai munka után befejezték Ukrajna legnagyobb Lenin-emlékművének bontását – jelentette az Ukrajinszka Pravda. Az előkészületeket a művelethez még szombaton kezdték el.

Maga a bontás kedden reggel vette kezdetét, s csütörtökön 13.30 óráig tartott, amikor is a szobrot sikerült leemelni a talapzatáról.

A művelethez drótköteleket és speciális berendezéseket vettek igénybe, így a szobor gyakorlatilag sértetlen maradt. Korábban a Zaporizzsjai Városi Tanácsban felmerült, hogy árverésen kellene értékesíteni az emlékművet.

Reggel az emlékmű közelében őrizetbe vették Jurij Petrovszkijt, a városi tanács volt kommunista képviselőjét, aki eszmetársaival együtt röplapokat osztogatott. A politikust előállították a Dnyiprovszki kerületi rendőrségen. Ezzel együtt a bontás nyugodtan zajlott.

A szobor bronzból készült, talapzata pedig rózsaszín gránitból, értékét több millió hrivnyára becsülik. Az emlékmű teljes magassága a talapzattal együtt 19,8 méter volt, s 1964-ben emelték.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)