62 kárpátaljai településen tanulnak majd ukrán felnőttek magyarul

Magyar nyelvtanfolyamok Kárpátalján

2016. március 23., 11:01 , 793. szám

A magyar kormány támogatásával a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola 62 kárpátaljai településen indítja be a magyar nyelv ingyenes oktatását felnőttek számára, reagálva arra, hogy a vidék ukrán anyanyelvű lakossága körében példátlan mértékben megnőtt a magyar nyelv népszerűsége – jelentette be Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztos az Orosz Ildikóval, a Rákóczi-főiskola rektorával, valamint Váradi Natáliával, a program lebonyolítását koordináló Felnőttképzési Központ igazgatójával közös beregszászi sajtótájékoztatón.

Grezsa István kormánybiztos a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Győr termében megtartott sajtótájékoztatón elmondta: „Az elmúlt egy-két esztendőben látványosan megerősödött Kárpátalján a többségi társadalom részéről a magyar nyelv iránti érdeklődés.” Magyarország kormánya lehetőségeihez mérten a Kárpátalján élő többségi nemzet számára is igyekszik a boldogulás útját egyengetni. Ennek keretében döntöttek úgy, hogy a főiskolával karöltve 62 településen indítanak be magyarnyelv-oktatást felnőttek számára. Grezsa István hangsúlyozta: „Magyarország és Ukrajna két szomszédos baráti ország, ezen belül pedig Kárpátalja lakossága ezer szállal kötődik természetes módon Magyarországhoz is, jogos igény, hogy megteremtsük a számukra, hogy ingyenesen magyar nyelvet tudjanak tanulni.” Grezsa István szerint nem véletlen, hogy ma már Kárpátalja ukrán iskoláiban közel ezer ukrán és ruszin diák tanul magyarul, akiknek a szülei úgy gondolják, hogy ez a jövőben segítheti majd gyermekeik boldogulását. A kormánybiztos köszönetet mondott a szervezőmunkát vállaló Rákóczi-főiskolának, és azon belül a Váradi Natália vezette Felnőttképzési Központnak. Elmondta továbbá, hogy a magyar nemzetpolitikának a magyar nyelv terjesztése a Kárpát-medencében feladata, és ezzel egyben a szórvány magyar közösségek nyelvvesztését szeretnék lassítani és megállítani.

Grezsa István kiemelte, hogy közel 1000 olyan diák van ma Kárpátalján, akik ukrán iskolákban tanulják a magyar nyelvet, és kb. 500, akik hétvégi oktatás keretében tanulnak magyarul. Már a Kárpátokon túli, galíciai területeken is fokozódik a magyarnyelv-oktatás iránti érdeklődés. Erre reagálva a kormánybiztos bejelentette, hogy ezeben az iskolákban tanuló ukrán diákok közül 500 főt augusztus második felében vendégül látnak nyelvi tábor keretében Magyarországon. Remélik, ezzel is segíteni tudják a magyar nyelv minél magasabb szintű elsajátítását.

Az említett program keretében támogatják a budapesti Károli Gáspár Református Egyetemnek a magyart mint idegen nyelvet oktató képzési programját.

Grezsa István megismételte azt a fél esztendővel korábbi ígéretét, hogy az ukrán tannyelvű Beregszászi 5. Sz. Középiskolában az Ungvári 2. Sz. Középiskolához hasonlóan egy XXI. századi színvonalú magyar nyelvi tantermet alakítanak ki, amelyben szeptember 1-től már tanulhatnak a gyerekek.

Orosz Ildikó megköszönte a magyar kormánynak, hogy támogatják a főiskola egy évtizede folytatott erőfeszítéseit. Ugyanis a főiskola Felnőttképzési Központja rendszeresen szervez magyar nyelvi kurzusokat, és ezek iránt egyre nagyobb az érdeklődés, annak ellenére, hogy ezek többségükben önköltségesek. Tavaly sikerült elérni, hogy az ukrán iskolában tanulók számára az orosz mellett a magyar is lehessen választható második idegen nyelv, azóta sokszorosára nőtt az érdeklődés, tavaly szeptemberre már mintegy ezer diák jelezte, hogy második idegen nyelvként szeretnék a magyart tanulni. Ehhez a magyar állam adott támogatást: amíg nem készül el a főiskolán írt tankönyv, addig a Kiliki a Földön című magyarországi tankönyvet használhatják, amit ideiglenes jelleggel hivatalosan is sikerült honosíttatni Ukrajnában. Ezzel párhuzamosan ugrásszerűen megnőtt a magyar nyelv iránti érdeklődés a felnőtt lakosság körében is. Nagyobb városaink nyelviskolái telítettek a magyar nyelvoktatás szempontjából, ahol magas összegért lehet magyarul tanulni. De a vidékiek kimaradtak eddig ebből a lehetőségből. Eddig a Felnőttképzési Központ 62 helyszínen tudta egyeztetni, hogy legyen tanár és helyszín. Ezek a települések olyanok, amelyek kötődnek a magyar kultúrához és történelemhez, olyan helyek, ahová a magyar turisták szívesen ellátogatnak. Jó lenne, ha a helyi lakosság kontaktusba tudna lépni az oda utazó magyar turistákkal, mert profitálni tudnak majd a turizmusból.

A támogatási program keretében a magyar szakos diplomával rendelkező tanárok számára beindítanak egy kétéves posztgraduális képzést, ahol a tanárokat a magyart mint idegen nyelvet oktató szakemberekké képzik. Megjegyezte, hogy a magyar iskolák ukrán nyelvoktatásának is az a hibája, hogy nem megfelelő módszerekkel, nem arra felkészített tanárok oktatják.

Váradi Natália, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Felnőttképzési Központjának igazgatója elmondta, hogy feltérképezték, hol lenne magyar nyelvoktatásra igény 120 órában, heti négyszer 60 perces foglalkozás keretében. Hatvankét helyszínen indul el a képzés Kőrösmezőtől Vereckén át Nagybereznáig. Megtalálták azokat a nyelvtanárokat, akik már korábban is kapcsolatban álltak a beregszászi főiskolával, többen a főiskola végzett hallgatói. Sikerült iskolákban, kultúrházakban megfelelő helyszíneket kibérelni, és megvan a megfelelő tanterv, munkafüzeteket és tankönyveket is biztosítanak, amelyeket kísérleti jelleggel használnak majd. A képzésről tájékoztató plakátok a hét folyamán megjelennek az érintett településeken. Váradi Natália elmondta, hogy azok, akik elvégzik a képzést, és a végén hatvan százalék fölött teljesítik a záróteszteket, a főiskola által kiállított kétnyelvű tanúsítványt kapnak. Azok, akik ennél többre vágynak, a főiskola LCL központjában nemzetközi nyelvvizsga-bizonyítványt is kaphatnak.

Újságírói kérdésre válaszolva Grezsa István elmondta, hogy egyelőre 45 ezer eurós keretet nyitottak meg ennek a programnak a végrehajtására, igény esetén emelik majd ezt a keretösszeget. Orosz Ildikó hozzáfűzte, hogy bár a képzés ingyenes, de a munkafüzetekért és feladatlapokért egy jelképes 250 hrivnyás összeget mindenkinek be kell fizetnie.

A sajtótájékoztatón jelen volt Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat alapító elnöke, aki Grezsa István kormánybiztossal kétnapos kárpátaljai látogatáson vett részt, mely során több gyermekjóléti intézményt kerestek fel egy jövőbeli segítő beavatkozás céljából. Edvi Péter elmondta, hogy az általa alapított szolgálat 26. éve segít kárpátaljai gyerekeken, eddig sok ezer gyereket hívtak meg Magyarországra, és több száz gyermek egészségügyi gondjain tudtak segíteni. Elmondta, hogy a magyarországi megyei jogú városok Kárpátalja részére összegyűjtött támogatásából 70 millió forintot kapott a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat, amely ezt kiegészítette saját keretéből 15 millió forinttal. Ezt a pénzt kárpátaljai gyerekek vizsgálatára, műtéteire és kezelésére kívánják elkölteni. Eddig évente 40-50 kárpátaljai gyerek gyógyítását tudták támogatni, az említett felajánlásnak köszönhetően sokkal több gyerek műtétjéről, vizsgálatáról tudnak az idén gondoskodni. Elmondta, hogy 85 millió forint nem sok pénz, de azért mégis jelentős összeg, mert rengeteg önkéntes orvosuk van, akik ingyen és bérmentve vállalják a gyerekek kezelését Magyarországon. Elmondta, hogy örül, hogy ebben a csodálatosan szép országban felkereshet néhány kórházat és gyermekotthont, Grezsa kormánybiztosnak és a két magyar konzulátusnak köszönhetően személyes tapasztalatokat is szerezhet az itteni helyzetről.

dózsa