Gyerekeknek is szükséges az identifikációs kód?

2016. március 30., 08:59 , 794. szám

„Nemrég tanulmányi ösztöndíjat ajánlottak fel a fiamnak. Elfogadásának feltétele azonban, hogy a gyereknek rendelkeznie kell identifikációs kóddal. Kérem, írja meg, hogy valóban szükség van-e a kódra gyerek esetében, s érdemes-e csupán ezért a támogatásért nekilátni az ügyintézésnek?”

– Az identifikációs kód szerepe, hogy általa nyilvántartásba vegyék az adott személyt az országos fiskális szolgálatnál. A gyerekeknél, mint most az önök esetében is, rendszerint akkor válik szükségessé az identifikációs kód igénylése, amikor megkezdik tanulmányaikat, s ösztöndíjat, tanulmányi jutalmat stb. kapnak. De akkor is szüksége lesz gyermekének az identifikációs kódra, ha például saját bankkártyát vagy útlevelet igényelnek a számára. A felsorolás, hogy mi mindenhez szükséges napjainkban az identifikációs kód, ezzel még távolról sem teljes. Egyszerűbb volna úgy fogalmazni, hogy az identifikációs kódra minden olyan pénzügyi vagy közigazgatási cselekményhez szükség van, amelyek esetében a kód meglétét az adott művelet végrehajtásának pillanatában a vonatkozó jogszabályok előírják.

Szeretném ugyanakkor megjegyezni, hogy az identifikációs kód igénylése önkéntes lépés, amely nem kötött annak a személynek életkorához, akinek kiadják.

hk