Kárpátaljáról – röviden

2016. március 30., 10:19 , 794. szám

Tűzeset két halottal

Vasárnap nem sokkal reggel hét óra előtt riasztották a huszti járási operatív mentőszolgálatot egy rakaszi családi házban keletkezett tűzhöz – jelentette a Zakarpattya Online.

A helyszínre kivonultak a huszti 10. Számú Állami Mentő- és Tűzoltóalakulat egységei, amelyeknek valamivel kilenc óra után sikerült eloltaniuk a lángokat. Ezután bukkantak rá az épületben a 65 éves tulajdonos és 72 éves társa holttestére.

Az okozott kár mértékét és a tűz okát még vizsgálják – közölték a Rendkívüli Helyzetek Állami Szolgálatának Kárpátaljai Főosztályán.

Botfalvára már a busz sem jár

Az Ungvár melletti település lakói kénytelenek kigyalogolni a faluból, ha buszra akarnak szállni, mivel útjuk teljesen járhatatlanná vált – jelentette a mukachevo.net.

Az autóbuszok és iránytaxik vezetőinek indoklása szerint azért kerülik el Botfalvát, mert a kátyúk és gödrök tönkreteszik a járműveiket, az alkatrészek és a javítás pedig sokba kerül. A falu lakói így nem tehetnek egyebet, mindennap át kell gyalogolniuk a szomszédos Tarnócra.

A 21 Kanal ungvári tévécsatornának az egyik lakos elmondta, már egy hónapja 20 perccel korábban kell reggelente felkelnie, hogy elérje az autóbuszt. Ugyancsak felpanaszolták a tévéseknek a településen, hogy esős időben csak magas szárú gumicsizmában lehet közlekedni az utcán. Egy falubéli szerint legalább három éve ígérik, hogy kijavítják az utat, de csak egy százméteres szakaszt foltoztak be, további 800 métert nem.

A községi tanácsnál a riporterek megtudták, hogy az út kijavításához és a buszmegálló megépítéséhez közel 1,5 millió hrivnyára és időre volna szükség. A tervek már elkészültek, a falu azonban nem tudja önerőből finanszírozni a munkálatokat. Az önkormányzat a járási költségvetéstől remél támogatást, ott azonban legkorábban nyárra ígérnek pénzt, tehát a munkálatok legfeljebb 3-4 hónap múlva kezdődhetnek el.

A kapufa ölte meg a kisfiút

A munkácsi járási Sztánfalván (Sztanovo) futballozás közben az egyik kisfiúra dőlt a kapufa – jelentette a Zakarpattya Online. A szerencsétlenül járt gyermek életét nem sikerült megmenteni.

Az eset még március 17-én történt, amikor a gyerekek estefelé a falusi futballpályán fociztak. Ekkor dőlt rá egyikükre a fémből készült 3 x 2 méteres kapu. A tízéves kisfiút súlyos állapotban, zárt koponyasérüléssel szállította be Munkácsra, a Megyei Klinikai Gyermekkórházba 25 éves testvére.

Az orvosok 10 napon keresztül küzdöttek a kisfiú életéért, aki azonban március 26-án belehalt sérülésébe.

Az ügyben bűnügyi eljárás indult.

Drágulni fognak az élelmiszerek

A nagyböjt miatt emelkedett a zöldségek és a gomba ára, de többe kerül a csirkehús és a tejtermékek is drágultak márciusban – jelentette a Novini Zakarpattya.

A portál szakértőkre hivatkozva azt írja, a hús ára egy ideig még változatlan marad, miután böjt idején kevesebb fogy belőle, mint általában. Ugyanakkor márciusban valamelyest már drágult a csirkehús, amelynek az ára a jelentős európai import miatt az utóbbi időkben nem emelkedett. Minden jel arra vall, hogy a szárnyas drágulása folytatódni fog.

A hagyma, a burgonya és a káposzta ára az év első hónapjaiban 10 százalékkal csökkent, ám a böjt miatt megnőtt a fogyasztás, ezért az utóbbi időben ismét valamivel többet kell fizetni értük.

Drágulni fog a cukor, méghozzá várhatóan egész évben, folyamatosan. A szakértők szerint ez a világpiaci folyamatokkal van összefüggésben.

Kis mértékben ugyan, de drágulni fognak áprilisban a tejtermékek is. Az előrejelzés szerint azonban várhatóan már májusban ismét csökkenni fog az áruk.

Kimentették a férfit a rázuhant autóbusz alól

A turistákat szállító autóbusz múlt pénteken jelentkezett belépésre az asztélyi határátkelőn – írja a mukachevo.net.

A határsorompóhoz érve a sofőr észrevette, hogy meghibásodott a busz fékrendszere. Hogy kijavítsa a hibát, bemászott a busz alá, ám abban a pillanatban felrobbant a járművet tartó pneumatikus lengéscsillapító, s az ember a busz alá szorult. A határőrök azonnal riasztották a mentőalakulatokat és az orvosokat. Miután a busz még nem hagyta el a semleges zónát, a magyar határőrök is riasztották a műszakiakat és a mentőket.

A közös mentési művelet közel egy órát vett igénybe. Az orvosok megvizsgálták a járművezetőt, majd kórházba szállították. Később a Munkácsi Határőralakulat sajtószolgálata közölte, hogy a szerencsétlenül járt buszsofőr sérülései nem súlyosak.

Zakarpattyaoblenergo: tucatnyi áramlopás naponta

Egy átlagos napon közel tucatnyi esetben fedeznek fel „nem szankcionált beavatkozást a villamos hálózatok működésébe” a megyei áramszolgáltató, a Zakarpattyaoblenergo munkatársai – írja az uzhgorod.in.

A cég tájékoztatása szerint idén csupán március 21. és 25. között 50 esetben bukkantak áramlopás nyomaira. Ezen belül 41 esetben lakossági személyek, kilencszer jogi személyek (vállalkozók, vállalatok, cégek stb.) esetében vettek fel jegyzőkönyvet az áramfogyasztás szabályainak megsértéséről.

A legtöbb esetet (kilencet) a Huszti járásból jelentették. Az elkövetők leggyakrabban megsértik a villanyórát vagy annak ólomzárját (plombáját), illetve a villanyóra megkerülésével csatlakoznak a vezetékekhez. Ugyancsak gyakori (10 eset), hogy villanyóra közbeiktatásával ugyan, de engedély nélkül csatlakoznak a hálózathoz.

Az elmúlt hét során a szabálysértési eseteket kivizsgáló vállalati bizottság összesen 186,8 ezer hrivnya bírságot rótt ki, ebből 176,7 ezer hrivnyát a lakossági, 10,1 ezer hrivnyát a vállalati fogyasztóknak kell megfizetniük.

Összeállította: ntk