Közel félmilliárd hrivnya kellene a beregrákosi elkerülő út megépítéséhez

2016. március 30., 10:28 , 794. szám

A Kárpátaljai Megyei Tanács második ülésszakának negyedik plenáris ülésén úgy döntött, hogy beadványt intéz a kormányszervekhez, sürgetve a Kijev–Csap autóúton a munkácsi járási Beregrákost elkerülő szakasz megépítését, pontosabban a beruházás állami finanszírozását – írja a megyei önkormányzat sajtószolgálata.

A beadvány emlékeztet, hogy a négy európai uniós tagállammal határos Kárpátalján, amely az ország nyugati kapuja, jelentős az áthaladó teherforgalom, minek következtében különösen fontos a közlekedési infrastruktúra, ezen belül a Kijev–Csap autóút további fejlesztése.

Az elmúlt évek során a megyei és a helyi önkormányzatok, az állami adminisztráció többször is sürgették a kormányzatnál, hogy a költségvetésben különítsen el forrásokat az állami érdekű autóút Beregrákost elkerülő szakaszának befejezésére, ennek ellenére az ügyben nem sikerült előrelépést elérni.

Mihajlo Rivisz, a Kárpátaljai Megyei Tanács elnöke ezzel összefüggésben rámutat, hogy a településen áthaladó egyre nagyobb forgalom miatt mind több a baleset – köztük a halálos kimenetelű is – Beregrákoson, ezért a Kijev–Csap autóút fejlesztésén belül a falut elkerülő útszakasz megépülése rendkívül fontos feladat.

A két útszakaszt és egy felüljárót magában foglaló beruházást utoljára még 2011-ben finanszírozták az állami költségvetésből. Az eredeti számítások szerint a megvalósítás 153,6 millió hrivnyába került volna, a mai árakra átszámítva közel 450 millió hrivnyára rúg a beruházás értéke.

A Kárpátaljai Megyei Tanács a Beregszászt és Asztélyt elkerülő út befejezése érdekében szintén beadvánnyal fordult a kormányzathoz. A 14,7 km hosszúságú, két felüljáró megépítését is előirányzó projekt befejezéséhez – melynek kivitelezése még 2005-ben kezdődött el – a mai árakon számolva 510 millió hrivnyára volna szükség.

(zakarpat-rada.gov.ua/Kárpátalja)