Ukrán kémelhárító elfogásáról számolt be az orosz titkosszolgálat

2016. március 31., 16:57 , 795. szám

Elfogták Ukrajna Biztonsági Szolgálatának (SZBU) egyik tisztjét, aki az együttműködését látszólag felajánlva próbált meg információkat szerezni az orosz titkosszolgálattól – közölte csütörtökön az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB).

Jurij Ihnatyenkót, az SZBU kémelhárítási részlegének alezredesét az FSZB közönségkapcsolatokért felelős központjának közleménye szerint március 26-án vették őrizetbe. Az ukrán tiszt, aki a tájékoztatás szerint már 2014-ben felajánlotta szolgálatait az FSZB-nek, rokonlátogatás címén érkezett Oroszországba, holott ezt az ukrán biztonsági szolgálatok állományának megtiltották.

Az FSZB-t a közlemény szerint még Ihnatyenko Oroszországba érkezése előtt figyelmeztették, hogy az SZBU és az amerikai Központi Hírszerző Ügynöksége (CIA) az alezredest egy olyan műveletben való részvételre képezte ki, amelyben színleg fel kellett ajánlkoznia az FSZB-nek.

„Ismeretes, hogy az SZBU kijevi épületében az amerikai hírszerzés munkatársai dolgoznak, akik az SZBU egész Oroszország elleni tevékenységét felügyelik” – hangoztatta az FSZB.

Ihnatyenko a tájékoztatás szerint azt a feladatot kapta, hogy a titkos értesülések begyűjtését lehetővé tevő összeköttetéseire hivatkozva keltse fel magára az FSZB figyelmét és vegye rá arra, hogy Kijevben titkos üzenetlerakó helyek segítségével tartsa vele a kapcsolatot, ekképp lebuktatva az SZBU és a CIA előtt saját ügynökeit.

Őrizetbe vételét követően Ihnatyenko „nem tartva attól, hogy a hazaárulása lelepleződik”, azt követelte, hogy ügyéről tájékoztassák a moszkvai ukrán követséget. Az FSZB közleménye szerint „a külföldit”, mivel tevékenységével nem okozott kárt Oroszország biztonságának, kitoloncolják és kitiltják az ország területéről.

* * *

Az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) vezetője megerősítette csütörtökön, hogy Oroszországban elfogták egyik munkatársukat.

Vasziljo Hricak SZBU-főnök kijevi sajtótájékoztatóján közölte, hogy tudomása szerint az illetőt őrizetbe vették. Elmondta, hogy az említett SZBU-munkatárstól 2014 közepén vonták meg az államtitkokhoz való hozzáférés jogát, és nagyjából 2015 végén rendelkezési állományba helyezték.

Hozzátette: a férfi jelezte ugyan feletteseinek, hogy Oroszországba készül, de végül engedély nélkül utazott oda.

A Korreszpondent ukrán hírportál az üggyel kapcsolatosan felidézte, hogy tavaly október 8-án egy orosz bíróság 12 év szabadságvesztésre ítélte Viktor Sura orosz állampolgárt Ukrajnának végzett kémkedés vádjával. Egy héttel később ugyancsak Kijevnek történő kémkedés vádjával a 73 esztendős, az ukrajnai Poltavából érkezett nyugdíjast, Jurij Szolosenkót mondta ki bűnösnek egy moszkvai bíróság. 2015 decemberében ugyanezen vád alapján a szentpétervári városi bíróság 8 év szabadságvesztést szabott ki Vlagyiszlav Nyikolszkij nyugalmazott kapitányra.

(MTI/Kárpátalja)