Közel százan szavaltak

2016. április 8., 09:24 , 796. szám

Április 6-án ismét megmérettették magukat versmondásban a szolyvai magyar iskola tanulói az intézmény hagyományos versmondó versenyén.

A Szolyvai 10. Sz. Oktatási-Nevelési Központ tanítói a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetséggel (KMPSZ) együttműködve évről évre megrendezik az iskola magyar osztályaiban tanuló elemi iskolások és a szolyvai vasárnapi iskolások számára a versenyt. Jó alkalom ez arra, hogy azok a tanulók, akik nem teljesen magyar ajkú családból származnak, akik otthon csak nagyszüleiktől, esetleg valamelyik szülőjüktől hallják a magyar szót, nemcsak tanítójuk és osztálytársaik, hanem nagyobb közönség előtt is használják a magyar nyelvet, hiszen a versenyszituáció hozzásegít(het)i

őket ahhoz, hogy bátrabban merjék használni második anyanyelvüket.

Szolyván a helyi szülők kezdeményezésére 2002-ben jött létre az iskola magyar tagozata. Akkor 12 gyerekkel indult meg az első osztály. Az elemi iskolások teljes egészében magyarul tanulnak, míg az 1. Sz. Szolyvai Középiskola tanulói heti 2-3 órában, illetve vasárnapi iskolában tanulják a magyar nyelvet és irodalmat. Az alsósok közt az elmúlt években folyamatosan növekedett a gyermeklétszám. Jelenleg 49 kisdiák ül a magyar intézmény padjaiban.

A magyar tagozat fennállása óta eddig minden esztendőben sor került a szavalóversenyre. Idén a tavalyi 60 versenyzőhöz képest másfélszer annyi, összesen 96 gyermek indult az óvodások, iskolások és vasárnapi iskolások kategóriáiban. Előadásukban főként tavaszi és anyák napi versek hangzottak el, de több induló örvendeztette meg a jelenlévőket a magyar hazafias költészet egy-egy gyöngyszemével is. A diákok szavalatait Takács Mária, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség Szórványprogramjának felelőse és Espán Margaréta, a KMPSZ gyermeklapja, az Irka főszerkesztője zsűrizte.

A verseny eredményei a következők:

Óvodások: 1.Turjanica Zsófia, 2. Lengyel Alina, 3. Miskó Pál – felkészítő tanár: Vakulenko Tetjana.

1. osztály: 1. Canykó Karina, 2. Holovnics Alina, 3. Oberlajter Júlia – f. t.: Kiss András.

2. osztály: 1. Bilász Ilona, 2. Delegán Oleg, 3. Sznyozék Vaszil – f. t.: Szokolova Henrietta.

3. osztály: 1. Varga Zsozefin, 2. Vakulenko Igor, 3. Demján Adelina – f. t.: Voloscsuk Klára.

4. osztály: 1. Pallai Sztaniszláv, 2. Fálesz Volodimir – f. t.: Benkő Jolán.

5. osztály: 1. Avdejeva Krisztina, 2. Frolova Natália és Dolmatova Alina, 3. Mandzjuk Eugénia és Canykó Lídia – f. t.: Kiss András.

6. osztály: 1. Cserepáninec Mihály, 2. Kemenyás Szergej, 3. Oniszkó Lília és Bocskó Magdolna – f. t.: Szokolova Henrietta.

7-8-9. osztály: 1. Lenyiv Valentin, 2. Mokány Dmitro, 3. Sekmár Marianna – f. t.: Balla Ivett.

Vasárnapi iskolások: 1. Barkaszi Béla (f. t.: Szokolova Henrietta), 2. Uliháninec János (f. t.: Duliskovics Ilona) és Popovics Tetjana (f. t.: Voloscsuk Klára), 3. Duliskovics Alexandra (f. t.: Duliskovics Ilona) és Subert Viktor (f. t.: Szokolova Henrietta).

A Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség jóvoltából minden helyezést elért diák kifestővel, egy-egy jutalomkönyvvel vagy füzettel, a résztvevők pedig az emléklapon túl egy-egy Irkával gazdagodtak.

RN