Elfogták az ENSZ egyik munkatársát a szeparatisták

2016. április 13., 19:55

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) Donyeckben elfogott munkatársának haladéktalan szabadon bocsátására szólít fel – olvasható az ENSZ ukrajnai missziójának szerdai közleményében, amelyet az Ukrajinszka Pravda ismertet.

„Az ENSZ mélységes aggodalmának ad hangot amiatt, hogy egyik munkatársát Donyeckben fogva tartják. A rendelkezésünkre álló információk szerint jól bánnak vele” – áll a közleményben.

„Az ENSZ mozgósított minden csatornát, hogy elérje azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátását” – jelezték a világszervezetnél.

„Az ENSZ felszólít minden felet, beleértve a tömegtájékoztatási eszközöket is, hogy viseltessenek tisztelettel a misszió munkatársai és az elfogott családja iránt a kiszabadításáról folyó tárgyalásoknak ebben az érzékeny szakaszában” – tették hozzá a világszervezetnél.

Az Ukrajinszka Pravda információi szerint az ENSZ munkatársát még április 8-án fogták el Donyeckben, az őrizetbe vétel okát azonban nem közlik.

Irina Herascsenko parlamenti képviselő, a kelet-ukrajnai válság rendezésének előkészítésére létrehozott háromoldalú minszki kontaktcsoport humanitárius albizottságának ukrán vezetője közölte, hogy az elfogott ENSZ-megfigyelő ügyét a jövő heti minszki tárgyalásokon is felvetik. Jelezte, hogy a megszállt területek hatóságai által börtönben tartott ukrán állampolgárságú ENSZ-munkatárshoz senkit sem engednek, beleértve a Nemzetközi Vöröskereszt, az ENSZ és az EBESZ képviselőit is.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)