Phylazonit-hatás: virágszőnyeg a kezelt ágyásokon! (X)

2016. április 13., 09:45 , 796. szám

A szántóföldi kultúrák, a melegházban és a szabad földön termesztett zöldségfélék, illetve a gyümölcsösök mellett a virágkertészet jelenti a Phylazonit egyik fontos alkalmazási területét, hiszen itt is remek hatásfokkal bír a biotrágya.

Jól példázza ezt a beregszászi Grica László tapasztalata. A virágokkal és zöldségekkel már két évtizede foglalkozó termelő öt éve alkalmazza a Phylazonitot. Tavaly ősszel például tulipánhagymák alá is vitt ki belőle.

„20 százalékos Phylazonit-oldattal kezeltem a terület körülbelül felét a többségükben holland hibrid hagymák kiültetése előtt. Idén tavasszal már jól látszott, hogy hatalmas lesz a különbség a két rész között: április 6-án például már teljes egészében virágszőnyeg borította a kezelt részt, míg a többi ágyásban alig néhány tulipán virított csupán!” – jegyezte meg a termelő.

Elmondása szerint még kedvezőtlen talajviszonyok mellett is jól produkál a biotrágya. 2012 nyarán például nagyon rossz, rögös területre volt kénytelen kiültetni krizantémjait. Próbaképpen 2-3 hét elteltével az egyik részen 1 százalékos Phylazonit-oldattal locsolta be az ágyásokat. A növények meg is hálálták a gondoskodást, hiszen a kereslet csúcsidőszakában, halottak napjára ki is virítottak, míg a kezeletlen részen csak jóval később került erre sor.

Grica László elmondása szerint az uborka és paradicsom termesztése során is bevált nála a biotrágya, de még a komposztálás során is alkalmazza, 1 százalékos oldatával locsolva be a területet.

„Ismerem, s sikerrel használom a Phylazonitot – másnak is csak ajánlani tudom!” – húzta alá a beregszászi termelő.

B. L.

Mit kell tudni a Phylazonit tárolásáról?

A biotrágya élő kultúra, ami élettel tölti meg termőföldjeinket. Ezért kell gondoskodni arról, hogy tárolása során biztosítsuk a megfelelő feltételeket a benne lévő hasznos baktériumok számára.

Fontos, hogy árnyékban, a Nap sugaraitól, illetve a fagytól védett helyen kell tartani a Phylazonitot tartalmazó kannákat, edényeket. A gyári kannákon a szellőző kupak gondoskodik arról, hogy távozhasson a termelődő szén-dioxid, illetve bejusson a friss levegő, más edények esetében viszont a zárókupak meglazításával oldhatjuk ezt meg. Tudni kell még, hogy pincehőmérsékleten akár fél éven át is tárolható a Phylazonit.