Ünnepélyes alapkőletétel Badalóban

2016. április 13., 10:39 , 796. szám

Április 8-án ünnepség keretében helyezték el a következő években megépítendő, új badalói óvoda alapkövét.

Mielőtt beszélnénk az ünnepségről, foglaljuk össze a badalói óvoda „életútját”. Miután az épület statikailag életveszélyessé vált, Badaló község Margaréta Óvodája és annak 40 „lakója” a 110 négyzetméteres Badalói Általános Iskolába került át. Az iskola nem képes egyszerre befogadni a két intézményt, így a falu önkormányzata, élén Szalai Imre polgármesterrel a helyi döntéshozó szervekhez fordult segítségért, amely elmaradt különböző objektív okokból kifolyólag. Bár a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) nyílászárókkal, valamint Kisvárda önkormányzata 1 millió forinttal támogatta a rogyadozó épület rendbehozását, a szakértők egységes véleménye szerint az egykori óvoda menthetetlen volt. Ekkor született meg egy lehetséges új óvodaépület felhúzásának ötlete. Az elképzelésnek, mint kiderült, rendkívül sok támogatója akadt, akiken keresztül kisebb-nagyobb összegek gyűltek össze az ötlet kivitelezésére. A legfőbb segítség azonban kalandos úton érkezett. Szalai Imre polgármester elképzelése az elismert dr. Papp Lajos szívsebész professzoron keresztül eljutott a Házat–Hazát Alapítvány egyik alapító tagjához, Lőrincz Kálmánhoz is, valamint Magyarország egykori köztársasági elnöke, Schmitt Pál feleségéhez, Makray Katalinhoz és természetesen így magához a volt köztársasági elnökhöz is, aki 3 millió forinttal támogatta az épület tervezési és előkészítő munkálatainak megkezdését. A tervek készen vannak, az elképzelés testet öltött Callmeyer László építész-iparművész jóvoltából. Bár az építőmunka még nem kezdődött meg, de az új Margaréta Óvoda már nem csupán álom, hanem konkrét terv, egy megvalósításra váró koncepció. Ezt ünnepelték április 8-án a badalóiak az alapkőletétellel.

Az ünnepség istentisztelettel kezdődött, majd a badalói református templomban Lőrincz Kálmán beszélt a Házat–Hazát Alapítvány megszületéséről és annak céljáról, amely röviden így foglalható össze: gyermekváró otthonokat teremteni azoknak a rászoruló fiataloknak, akik önerőből képtelenek lennének rá. Az alapítvány a szükséges források biztosítása mellett kalákamunkával épít. Lőrincz Kálmán után Tolcsvay Béla Kossuth-díjas énekes adta elő rövid fohászát a magyarságért, valamint Ferenci Attila színművész, a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház művésze szavalta el Vári Fábián László egyik versét.

A templomi szertartást követően az ünnepség az egykori badalói sportkomplexum területén folytatódott, ugyanis ide épül majd az új Margaréta Óvoda. Az ünnepségen Szalai Imre, Badaló polgármestere mondott köszönetet a támogatói segítségért, majd felkérte a falu lakosait, hogy az óvoda építésében segédkezzenek, ahol csak tudnak.

Dr. Grezsa István, a Nemzetpolitikai Államtitkárság miniszteri biztosának köszöntőjét dr. Máthé Gizella közvetítette. Üzenetében a miniszteri biztos kifejtette, hogy az új óvoda alapkövének letételével a település egy rég áhított álma fog valóra válni a közeljövőben: „Véget érnek a mostoha körülmények, új óvodát kapnak a badalói gyerekek.”

Fenyves Péter, Mór polgármestere is felszólalt, aki elmondta, hogy képviselőkkel, magánvállalkozókkal együtt 1 millió forinttal támogatják az óvoda megépítését.

Nagy Béla, a református egyházkerület főgondnoka beszédében úgy vélekedett, hogy az óvoda alapköve a kárpátaljai magyarság jövőjének is egy alapköve. Köszönetet mondott az önzetlen segítségért a magyar kormánynak, dr. Papp Lajosnak, valamint Lőrincz Kálmánnak. A főgondnok beszéde végén megegyezett Lőrincz Kálmánnal, hogy több magyarországi és kárpátaljai település református templomának a vasárnapi istentisztelet alkalmával befolyó adományokat az óvoda felépítésére fordítják majd.

Sin József, a Beregszászi Járási Tanács elnöke, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Beregszászi Középszintű Szervezetének elnöke beszédében elmondta: mindig tudtuk azt, hogy a hátunk mögött ott az anyaország, amire mindig is számíthattunk, hiszen jelen pillanatban is számos módon támogatja a kárpátaljai magyarságot. „Akinek van hazája, annak háza is lesz” – mondta az elnök.

Mester András, Mezőgecse polgármestere, a KMKSZ önkormányzati és gazdasági titkára elmondta, hogy az új óvodaépület makettjének látványa rendkívül megható volt. Elmondása szerint annyi tenni akaró és szorgalmas, támogató ember dolgozik az óvoda megvalósításán, hogy ez garancia arra, hogy Badalóban rövid időn belül felépül az intézmény, valamint remény arra is, hogy Kárpátalján akár 200 év múlva is hallható majd magyar szó. A titkár biztosította a jelenlévőket arról, hogy a KMKSZ a lehetőségeihez mérten mindent megtesz majd ennek érdekében.

A szülők részéről Ferenci Attila szólt a megjelentekhez. Beszédében elmondta: a gyermekek ragyogó szemében ott van buzgóság, a jót cselekedni vágyás, az akarat, és a szülők, felnőttek felelőssége az, hogy ezt az akaratot érvényesíteni tudják gyermekeink. Így az új óvoda jó példaként szolgál az akarat érvényesítésére.

Az alapkőletétel keretében a badalói közösség és a vendégek egy időkapszulát is elhelyeztek. Az abba szánt levelet Sipos Kata olvasta fel. A 200 évvel későbbi badalói emberek számára elhelyezett urnában a levél mellett helyet kaptak napilapok, Badaló története, Badalóval kapcsolatos újságcikkek, az óvoda felépítéséhez hozzájáruló személyek üzenete, valamint egy Orient Enikő textilművész által készített gyermekjáték, amelyet ő az „El nem hervadó margarétának” nevezett el.

A rendezvényen felszólalt még Gyurin Miklós beregszászi magyar konzul, Bethlen Farkas, Verőce egykori polgármestere (aki 2 millió forintot ajánlott fel a majdan működését megkezdő Margaréta Óvodának), továbbá Péter Csaba, a Kárpátaljai Megyei Tanács képviselője, Knobloch György vállalkozó, dr. Tanka László, a Panoráma Világklub elnöke, aki elmondta, hogy a világklub jelenlegi 187 társklubja két újabb klubbal bővül ki: egy badalói, illetve egy mezőgecsei társszervezettel. Felszólalt Székely József, a Badaló Jövőjéért Alapítvány elnöke is.

Az alapkőletétel és időkapszula elhelyezése után az összegyűlt vendégek és falubeliek fákat ültettek az óvoda megjelölt helye köré.

rsz