Magyarországi támogatással felújított nyelvi szaktantermet adtak át Ungváron

2016. április 19., 16:41 , 797. szám

Magyarországi támogatással felújított nyelvi szaktantermet adott át a magyart idegen nyelvként Ukrajnában elsőként oktató iskolában Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztos hétfőn Ungváron.

A kárpátaljai megyeszékhely 2. sz. iskolájában tartott átadási ünnepségen – ahol többek között jelen volt Brenzovics László, a KMKSZ elnöke, parlamenti képviselő, Barta József, a Kárpátaljai Megyei Tanács ügyvezető elnöke, Bohdan Andrijiv, Ungvár polgármestere –, Grezsa István hangsúlyozta: a magyart néhány hónapja tanuló ukrán nemzetiségű diákok magyarul előadott verses-zenés műsora is jelzi, hogy Magyarországnak érdemes volt támogatnia azt a kárpátaljai kezdeményezést, hogy a térség ukrán iskoláiban induljon el a magyar választható idegen nyelvként történő hivatalos oktatása. Meggyőződését fejezte ki, hogy a magyar nyelv minél szélesebb körben való ismerete Kárpátalján és Ukrajnában erősíteni fogja a két nép barátságát. A 3,5 millió forintból felújított osztályteremmel kapcsolatban elmondta: jó lenne, ha Ukrajna minden iskolájában ilyen korszerű tantermek lennének.

Az iskola vezetése köszönetet mondott a magyar kormánynak a támogatásért, közölve: a jelenleg magyarul tanuló 48 diákon kívül eddig 108-an jelezték, hogy a következő tanévben a magyart választják idegen nyelvként. Válaszában Grezsa István kifejtette, hogy a magyar kormány nem zárkózik el a magyar nyelv kárpátaljai oktatásának további támogatásától. Bohdan Andrijiv, Ungvár polgármestere a rendezvényen bejelentette, hogy hivatalához a város több iskolájából érkezett megkeresés a magyar idegen nyelvként való tanításának beindításával kapcsolatban.

Grezsa István a sajtónak nyilatkozva elmondta: a felújított magyar nyelvi szaktanterem átadása önmagán túlmutató esemény, hiszen ennek jelképes üzenete van a jó szomszédság és a barátság tekintetében. Hozzátette: a magyar nyelv oktatását támogató projekt következő lépéseként a magyar kormány hamarosan egy beregszászi iskola tantermének felújításához nyújt segítséget. Elmondása szerint több kárpátaljai városból, így Munkácsról is érkezett megkeresés ebben a kérdésben, ami szerinte azt jelzi, hogy Kárpátalján óriási az igény a többségi nemzet részéről a magyar nyelv tanulása iránt. Úgy vélte, egymás nyelvének megismerése a két nép, a két ország közötti bizalmat erősíti.

(mti.hu/VV)