Ferenc József-szobrot avattak Alsószlatinán

2016. április 20., 11:16 , 797. szám

Felavatták I. Ferenc József osztrák császár és magyar király szobrát az ungvári járási Alsószlatinán (Nizsnye Szolotvino), a Termal Star Szanatórium területén, emléket állítva annak, hogy a Kárpátokban sokszor vadászó uralkodó egy ízben e településen is megfordult.

Az avatóünnepségen Róth Sándor amerikai üzletember, a Ter­mal Star Szanatórium tulajdonosa emlékezett meg az uralkodóról, aki több alkalommal is járt Kárpátok vidékén, Bereg­szentmiklóson szállt meg, és a környéken vadászott. Egy ilyen vadászat alkalmával jutott el egészen Alsószlatina környékére. Ennek az eseménynek állít emléket Mihajlo Kolodko ungvári szobrászművész életnagyságú, bronzból készült alkotása.

A szobor leleplezését követően Róth Sándor, aki Ukrajna szegedi tiszteletbeli konzulja, a Kárpátaljának elmondta: „Az ugyancsak Amerikában élő Szi­lágyi István református lelkész barátomtól hallottam arról, hogy Ferenc József vadászott ezen a környéken és megkóstolta az itteni jóízű források vizét.

Bennem van egyfajta nosztalgia az Osztrák–Magyar Monarchia, a boldog békeidők iránt. Sokat hallottam az akkori életről a családomtól. Emiatt döntöttem úgy, hogy szobrot állítunk itt a 68 éven át uralkodott I. Ferenc Józsefnek, aki ráadásul személyesen is megfordult ezen a vidéken.

Én Munkácson születtem, a családom öt generáción keresztül élt Kárpátalján. Szülővárosomban, nőttem fel, ott jártam iskolába. Közgazdasági, kereskedelmi egyetemet végeztem Lembergben, majd Magyarországra települtem át, ahol 26 éves koromtól a Zöldért vállalat kereskedelmi osztályvezetőjeként dolgoztam. 1985-ben hivatalos munkavállalási engedéllyel mentem az Amerikai Egyesült Államokba, mivel a szüleim már ott éltek 1978-tól. 30 éve élek New Yorkban, az édesapámmal és a feleségemmel, Olgával, akivel még lembergi egyetemistaként ismerkedtem meg, novemberben lesz 42 éve annak, hogy összeházasodtunk. Két fiam van, az egyik 37 éves, a másik 28.

Mindig vágytam vissza ide. Tíz év amerikai tartózkodás után visszajöttem, megnéztem, hogy lehet-e Kárpátalján üzletet csinálni. Akkor ilyen szempontból a helyzet még sokkal jobb volt, mint most.”

Mihajlo Kolodko szobrászművész alkotásával kapcsolatban a következőket nyilatkozta tudósítónknak: „Sok Ferenc Józsefet ábrázoló szobor készült, de eddig egy olyat sem láttam, amelyen kedvenc kikapcsolódása, vadászat közben ábrázolnák. Eddig a császárt minden esetben egyenruhában, kitüntetésekkel formálták meg. Én szándékosan arra törekedtem, hogy úgy ábrázoljam, ahogy itt láthatták, ha valóban vadászott errefelé. Segítségemre volt, hogy sok fotó készült róla egykori vadászatokon.” Mihajlo Kolodkónak ez a második Kárpátalján felavatott I. Ferenc József-szobra, az elsőt a perecsenyi járási Turjavágáson (Turja Paszeka), az ottani Schönborn parkban, tavaly október 21-én leplezték le. A vadászó császárt ott a művész kedvenc kutyájával, Alsószlatinán pedig egy vizeskorsóval ábrázolta.

A szoboravatáson a szanatórium munkatársai és az ott pihenők mellett többek között jelen volt Szerhij Usztics korábbi kárpátaljai kormányzó, Jurij Benca volt megyei főügyész, valamint Vaszil Kovbaszko, a Volóci Járási Államigazgatási Hivatal korábbi vezetője.

Badó Zsolt