A kárpátaljai lelki elsősegély telefonszolgálatról

2016. április 20., 11:28 , 797. szám
Kurmay Sándor ismerteti az alapítvány tevékenységét

Április 13-án adták át Kárpátalján a Kezünkben a Jövő Alapítvány (KaJA) Men­tál­higiénés Műhelyét, mely elindulása után a kárpátaljai telefonos lelki elsősegély-szolgálatot látja majd el.

Kurmay Sándor, a KaJA elnöke a műhely megnyitóján az alapítvány indulásáról szólt, mely kezdetben legfőképpen árva vagy magukra hagyott gyermekek családba segítésével foglalkozott. Később, látva, hogy mennyi az ínség, a nehézség Kárpátalján, bővült az alapítvány tevékenységi köre. Több olyan program került megrendezésre, amilyenekből hiány mutatkozott a szülők számára, hiszen lelki, testi, szellemi segítségre is szüksége van az embernek.

Buza Domonkos pszichológus, a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségének (LESZ) korábbi elnöke ismertette, hogy a mozgalom az '50-es években indult el Ang­liából egy anglikán lelkész által, aki szívesen meghallgatta azokat, akik úgy érezték, nincs már értelme életüknek, vagy nem bírják tovább nehézségekkel teli életüket. A módszer 1970-ben érkezett Magyarországra, azon belül Debrecenbe, s ott alakult meg az első magyarországi lelki elsősegély telefonszolgálat. Nem sokkal később Budapesten is létrejött egy, jelenleg pedig 18 szolgálat fogja hálózatba Magyarország egész területét. A LESZ már a határokat is átlépte: Erdélyben évek óta létezik, s hamarosan Kárpátalján is beindul a szolgálat.

2014 őszétől egyébként Kárpátaljáról is igénybe vehető a szolgálat. Az itteni hívásokat eddig Magyarországon fogadták, ám a KaJA fontosnak tartotta egy itteni segítőszolgálat létrehozását is, hiszen egy kárpátaljai ember problémáit legfőképpen egy kárpátaljai ember képes megérteni. Török Orsolya, a műhely vezetője elmondása szerint 40 fő vágott neki a Nemzetstratégiai Kutatóintézet által támogatott szakmai képzésnek. Tizenkét fő végezte el a 100 órás elméleti képzést, a gyakorlat és a hospitálás jelenleg is tart, s a szükséges záróvizsgák után kezdődhet el a helyi ügyelés. A tervek szerint a közeljövőben újabb képzést indítanak, melyre a 099-380-5199-es telefonszámon már lehet jelentkezni. Az érdeklődők számára május folyamán nyílt napot rendeznek.

A műhely létrehozása a Szent Márton Egyházmegyei Karitász és a Kárpátaljai Ferences Misszió Alapítvány segítségével és támogatásával valósult meg. Az ügyelői szolgálaton túl ezen a helyen kerül majd sor az ügyelői stáb találkozóira, továbbképzésére.

A megnyitó zárásaként Domonyi Erik beregszászi református segédlelkész és Egressy Miklós, a Beregszászi Magyar Görögkatolikus Esperesi Kerület áldozópapja kérte Isten áldását a műhelyre és a segítőkre, Egressy Miklós pedig megáldotta a helyiséget.

Hogy miért olyan fontos a lelki elsősegély telefonszolgálat? Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslései szerint 2020-ra a depresszió lesz a második legnagyobb népbetegség. A depresszió pedig sok esetben vezet öngyilkossághoz. Ez a megelőzésre sarkall. A lelki elsősegély telefonszolgálat azoknak ad segítséget, akik úgy érzik, életük megakadt valamiben, leküzdhetetlen problémával kerültek szembe. Ám az, aki felel a hívásra, nem úgy oldja meg a problémát, hogy megoldási javaslatot tesz, hanem azzal segít, hogy meghallgatja az illetőt, empátiát, emberséget, figyelmet tanúsítva iránta, esetleg másfajta nézőpontra hívva fel a figyelmét, hogy saját erejéből merítve tudja megoldani gondjait. Ha idejében foglalkoznak a problémával, ez megoldást jelenthet.

Espán M.

Lelki elsősegély telefonszolgálat

Bajban, kétségben hívjon minket!

Éjjel-nappal várjuk hívását! Bizalmasan beszélhet!

+380-95-6008005; +380-98-9998005