Le kell dolgoznia az ünnepnapot annak is, aki akkor szabadságon volt?

2016. április 20., 09:12 , 797. szám

„Le kell dolgoznia az ünnep miatt két héttel későbbre, szombatra átvitt hétfői munkanapot annak a dolgozónak, aki az ünnep idején éppen a szabadságát töltötte?”

– A vállalatnak, intézmény­nek vagy szervezetnek a munka­nap átvitelére vonatkozó döntése megváltoztatja a munkarendet, illetve változik a szabadnapok megadásának és a szabadságolásnak a rendje is. Ebből következően, ha a vállalat rendeletével az ünnep miatt hétfőre szabadnapot hirdetett, az így elmaradt munkanapot pedig két héttel később, szombaton rendelte ledolgozni, akkor azoknak a munkavállalóknak, akik az ünnepnappá nyilvánított hétfői napon szabadságon voltak, két héttel később, szombaton, a vállalat megváltozott munkarendjének megfelelően, szintén dolgozniuk kell. Megjegyzendő, hogy ilyenkor a szombati munkaidő hosszának meg kell egyeznie a ledolgozandó hétfői munkanapéval.

A vállalatnak azonban figyelembe kell vennie, hogy ahány munkaszüneti napnak minősülő hétközi ünnepnap esik a munkavállaló szabadságának idejére, annyi nappal hosszabbodik meg a szabadsága, vagyis önt szabadnap illeti meg a ledolgozott szombatért.

hk