Oda vigyük ki a Phylazonitot, ahol a kívánt hatást várjuk tőle (X)

2016. április 20., 09:20 , 797. szám

Sokan kérdezik, hogy mi a különbség az ősszel, illetve tavasszal használt Phylazonit között. Ennek kapcsán azt kell tudni, hogy az ősszel javasolt tarlóbontó és a tavaszi talajoltó közötti különbség abból adódik, hogy különbözőek az elérni kívánt célok.

Az aratást követően ugyanis főleg a tarlóbontás, a növényi maradványokban rejlő tápanyagok feltárása az, amiben nagy segítségünkre lehet a Phylazonit. Tavasszal viszont inkább a növények fejlődésének támogatása, a termés mennyiségének és minőségének emelése a fő cél. Emiatt a Phylazonit által tartalmazott baktériumok arányában rejlik a legfontosabb különbség a „tavaszi” és „őszi” biotrágya között: az utóbbiban nagyobb számban vannak jelen a cellulózbontó baktériumok.

Az elérni kívánt cél határozza meg a kiviteli technológiát is, hiszen oda kell juttatnunk a hasznos baktériumokat, ahol maximálisan el szeretnénk érni a kívánt hatást. Tarlóbontásnál az egész területet kell kezelnünk Phylazonittal, hogy a növényi maradványok egészére kivigyük, s elérjük ezek lebontását. Erre a célra használhatunk mezei permetezőgépet is, de inkább ajánlott a tárcsára szerelt Phyller: ez utóbbival ugyanis még hatékonyabban, időt, pénzt és fáradságot megtakarítva vihetjük ki a biotrágyát.

Tavasszal viszont a vetőmaghoz, a növények gyökeréhez kell kijuttatnunk a Phylazonitot, hogy a benne lévő hasznos baktériumok a tápanyagok mobilizálása, az általuk termelt növényi hormonok, vitaminok, antibiotikumok stb. révén segítsék a növény intenzív fejlődését, erősítsék ellenálló képességét, védjék a betegségekkel szemben, ezáltal pedig magasabbak legyenek a terméshozamok, jobb beltartalmi értékű legyen a termés. Tavasszal ezért is ajánlott, hogy vetőgépre szerelt Phyller révén, a vetéssel egy menetben alkalmazzuk a talajoltószert. Így célirányosan, közvetlenül a magágyba, a leendő növények gyökeréhez tudjuk kivinni azt.

A Phylazonittal kapcsolatban meg szeretném még említeni, hogy – főleg intenzív termesztés során – különösen hatékony, ha megosztva, többször alkalmazzuk a biotrágyát.

Csulák Ernő
agrármérnök

 

Aki érdeklődik a Phylazonit iránt, keressen bennünket Beregszászban,

az Európa-Magyar Házban, a Széchenyi u. 59/B alatt.

Tel./fax: (03141) 4-21-08. Mobil: +380-96-587-11-86;

+380-93-115-29-14; +380-66-437-58-00.