Hrojszman szerint nincs alternatívája a gázáremelésnek

2016. április 21., 10:18

Az UNIAN hírügynökség szerint Volodimir Hrojszman miniszterelnök ezt a 24-es Csatorna szerda esti műsorában jelentette ki. „Az ukrán fél kötelezettséget vállalt arra, hogy a gáztarifák 100 százalékig meg fognak felelni az árnak. Egyszerűen nincs más út” – mondta a kormányfő.

„Az alacsony vagy gazdaságilag megalapozatlan tarifák a kíméletlen korrupciónak nyújtanak teret. Tíz- és százmilliárdokra tettek szert emberek ezeken az ügyeken. Amikor a gáz az egyik kategória számára háromezer hrivnyába, a másiknak hétbe kerül, akkor biztosíthatom önöket, hogy leírják a lakosság számára háromezrével és eladják illegálisan hétért. Hatalmas pénzeket, milliárdokat keresnek” – tette hozzá a miniszterelnök.

Hrojszman jelezte: kormánya, ezen belül Andrij Reva szociálpolitikai miniszter azon dolgozik, hogy minimalizálják az áremelés negatív következményeit a lakosságra nézve. Megjegyezte: fontos olyan szolidaritási rendszert kiépíteni, amely lehetővé teszi, hogy a gáztarifának a gazdaságilag megalapozott szintre emelése se jelentsen súlyos terhet a kisjövedelműek számára.

A kormányfő egyben hangsúlyozta, hogy a Nemzetközi Valutaalappal való együttműködés terve azoknak a reformoknak a tervét jelenti, amelyek lehetővé teszik az országban a rendszerváltást, biztosítják a gazdasági növekedést, mely tényleges életszínvonal-növekedéssé konvertálható az ukránok számára.

Az UNIAN korábbi beszámolója szerint Hrojszman közölte, hogy kormánya a lehető legátláthatóbban kívánja rendezni a gáztarifa képzésének kérdését. Hangsúlyozta, nem tűri el a visszaéléseket az árképzésben.

(unian.ua/Kárpátalja)