Brüsszel az Ukrajnával szembeni vízumkényszer eltörlését javasolja

2016. április 27., 09:55 , 798. szám

Az Ukrajnával szemben alkalmazott schengeni vízumkényszer eltörlésére tett javaslatot április 20-án az Európai Bizottság (EB).

A vízummentesség csak azokra vonatkozna, akik bio­met­rikus azonosítóval ellátott útlevéllel rendelkeznek és félévente legfeljebb 90 napot terveznek tartózkodni a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezet tagországaiban.

A brüsszeli testület tavaly decemberben állapította meg, hogy Kijev teljesítette az úgynevezett vízumliberalizációs akcióterv minden előírását.

Dimitrisz Avramopulosz migrációs politikáért felelős uniós biztos kijelentette: „A vízummentes utazás még egyszerűbbé teszi az emberek közti kapcsolatokat és megerősíti az üzleti, társadalmi és kulturális kapcsolatokat az Európai Unió és Ukrajna között.”

Hozzátette, a szerdai javaslat elismeri az ukrán hatóságok erőfeszítéseit a kiterjedt és nehéz reformok végrehajtására, ami jelentős hatással van a jogállamiságra és az igazságszolgáltatásra.

„Rendkívül elégedett vagyok az elért haladással, ez fontos fejlemény az ukrán állampolgárok számára, és remélem, hogy az Európai Parlament és a tanács mihamarabb elfogadja a javaslatunkat” – fogalmazott a görög uniós biztos.

Miután az Európai Bizottság meghozta döntését, az most a tagországok, illetve az Európai Parlament illetékes bizottságai és hivatalai elé kerül megvitatásra. Az Európai Unió soros elnökének tisztét betöltő Hollandia részéről hétfőn közölték, szeretnék leegyszerűsíteni és felgyorsítani ezt a folyamatot, hogy a kezdeményezés mielőbb az Európai Parlament (EP), illetve az Európa Tanács (ET) elé kerülhessen. Az ET-ben a határozathozatalhoz minősített többségre lesz szükség, ezért Hollandia mindent elkövet annak érdekében, hogy minél több tagország szavazza meg a javaslatot – közölte Pieter De Gooijer nagykövet, az elnöklő Hollandia állandó brüsszeli képviselője.

Sajtóértesülések szerint az ukrán vízummentesség kérdése legkorábban május második felében kerülhet a brüsszeli hivatalok és bizottságok napirendjére. Ezt követően, várhatóan június-július folyamán dönt az ügyben az EP, illetve az ET.

Megfigyelők úgy vélik – nyári döntéshozatal esetén –, optimális esetben 2016 végétől, 2017 elejétől válhat valósággá a vízummentes európai utazás az ukrán polgárok számára.

(MTI/eurointegration.com.ua/pravda.com.ua/ntk)