Ki örökli a lakást?

2016. április 27., 08:21 , 798. szám

„A lakásba, ahol élünk, rajtam kívül a nagymama, anya, apa és a lányom vannak bejelentve. A dokumentumok értelmében a nagymama a tulajdonos, de az ingatlan nincs privatizálva. Ilyenkor a nagymama halála esetén a lánya, vagyis az anyám örökli a lakást?”

– Amennyiben a lakás nincs privatizálva, nem lehet tulajdonosa. Valószínűleg annak idején a nagymamának utalták ki a lakást, vagyis ő számít az állami lakáslaphoz tartozó ingatlan főbérlőjének. Ebből következőleg az ingatlan tulajdonjoga sem örökölhető meg halála esetén, csupán a lakhatási jog adódik át.

Ha viszont a lakást privatizálják, abban minden, a privatizáció pillanatában oda hivatalosan bejegyzett személy egyenlő tulajdonrészre tesz szert. Ebben az esetben a nagymama halálakor már megörökölhető a tulajdonrésze. Hogy ki lesz az örököse, az attól függ, hagy-e hátra végrendeletet vagy sem. Végrendelet esetén az abban megnevezett tulajdonosra vagy tulajdonosokra száll az elhunyt hagyatéka. Törvény szerinti öröklés esetén első körben az elhunytat túlélő házastárs, illetve a szülei és gyermekei jogosultak az örökségre.

hk