Szerbiai választások

2016. április 27., 09:19 , 798. szám

A szerb kormányfő pártjának abszolút többségét, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) gyengülését mutatják a szerbiai választási bizottság (RIK) hétfőn közölt előzetes adatai.

A RIK hétfői sajtótájékoztatóján az adatok 97,46 százalékának feldolgozását követően közölte, hogy a legtöbb szavazatot (48,25 százalék) a kormányzó Szerb Haladó Párt (SNS) szerezte meg, ami a becslések szerint 131 mandátumot jelent majd, azaz egyedül is többsége lesz a 250 fős szerbiai parlamentben. A második helyen a SNS eddigi baloldali koalíciós partnere, az Ivica Dacic vezette Szerbiai Szocialista Párt (SPS) végzett 11,01 százalékkal. A korábbi becsléseket is felülmúlva, a voksok 8,05 százalékát szerezte meg az ultranacionalista Szerb Radikális Párt (SRS). A részvételi arány országos szinten 56,34 százalékos volt.

A választási bizottság adatai alapján további négy párt lépte át az ötszázalékos parlamenti küszöböt: a balközép Demokrata Párt (DS) 6,05 százalékot, az Elég volt mozgalom 5,99 százalékot, a Boris Tadic volt államfő vezette hárompárti koalíció 5,03 százalékot, míg a jobboldali, nacionalista Szerbiai Demokrata Párt (DSS) és a Dveri mozgalom koalíciója 5 százalékot szerzett. Ez utóbbi pártok bejutása még bizonytalan, a szavazatok feldolgozása során még a bejutási küszöb alá kerülhetnek.

A VMSZ-re a szavazók 1,52 százaléka voksolt, ami a párt csökkenő támogatottságáról tanúskodik. A két évvel ezelőtti előre hozott parlamenti választásokon a legnagyobb délvidéki magyar párt a szavazatok 2,2 százalékát szerezte meg, ami akkor 6 parlamenti helyre volt elegendő. A mostani eredmény szerint várhatóan négy képviselője lesz a 250 fős belgrádi törvényhozásban. Országos szinten más magyar párt nem indult, a kisebbségek közül viszont két bosnyák, egy szlovák és egy albán kisebbségi párt is mandátumot szerzett.

A vajdasági tartományi választások nem hivatalos adatai alapján a vajdasági parlamentben is a SNS-nek lesz a legtöbb képviselője, a becslések szerint a 120 mandátum felét tudhatja magáénak a legnagyobb szerb párt. Jelentősen gyengült viszont az eddig hatalmon lévő DS támogatottsága a Vajdaságban, ahol 16 év után kerül sor „váltásra”. A VMSZ itt is gyengülhetett, a jelenlegi becslések szerint az eddigi hét helyett csak hat képviselője lesz a Pásztor István vezette pártnak.

A magyarlakta önkormányzatok szempontjából Szabadka a legérdekesebb ahol eddig magyar polgármester volt. Maglai Jenő korábban a VMSZ-ben politizált, ám kizárták a pártból, miután csatlakozott a Magyar Mozgalom nevű civil szervezethez. Szabadkán ezúttal a SNS szerezte meg a szavazatok legnagyobb részét (37 százalék), a VMSZ és a Maglai Jenő vezette nemzetiségileg vegyes lista pedig fej fej mellett áll körülbelül 13 százalékos támogatottsággal. Az önkormányzatok közül Zentán, Topolyán és Magyarkanizsán viszont a VMSZ szerezte meg a legtöbb voksot.

(MTI/Kárpátalja)