„Szól a fülemüle” 2016-ban is!

2016. április 27., 09:30 , 798. szám

Immáron második alkalommal került megrendezésre a „GENIUS” Jó­té­kony­sági Alapítvány szervezésében a „Szól a fü­le­müle” – Kárpátaljai népzenei és néptánc tehetségkutató. A verseny célja, hogy a vetélkedő révén a felnövekvő gyermekek minél szélesebb körben ismerjék meg a magyar népzene és néptánc csodálatos világát, s egy életre kötelezzék el magukat a magyarság értékei mellett.

Az elődöntők két helyszínen zajlottak: április 19-én Beregszászban, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán, április 20-án Ungváron, a 10. Sz. Dayka Gábor Középiskolában. Az elődöntők kezdetén Beregszászban Váradi Natália, a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány irodaigazgatója köszöntötte a megjelent fellépőket, vezetőtanárokat, érdeklődőket, hangot adva annak az örömének, hogy ezzel a lehetőséggel több mint négyszáz gyereket sikerült megmozgatni. Ezt követően dr. Orosz Ildikó, a rendezvénynek helyet biztosító intézmény rektora, a verseny ötletgazdája köszöntőjében kiemelte, hogy a pedagógusok számára az az igazi boldogság, ha amit tudnak, másoknak is megtaníthatják. Amint fogalmazott: „A tanításhoz és tanuláshoz két emberre van szükség, az egyik, aki szívesen adja magából, amit tud, a másik, aki megtanulja, meg akarja tanulni, és ezt megőrzi magában, azzal a céllal, hogy ő is továbbadja. Erről szól a népművészet, a hagyomány, ahol mindig akadt, aki tanulta, aki tanította, és volt, aki továbbadta.”

Ungváron Keszler Sztella, a Dayka-középiskola igazgatója, valamint Kulin Judit igazgatóhelyettes, az ugvári „GENIUS” Tehetségpont koordinátora köszöntötte a fiatalokat. A köszöntőbeszédeket követően Váradi Enikő, a verseny szakmai vezetője ismertette a szabályokat.

A tehetségkutatóra összesen 40 nevezés érkezett be az alapítványhoz, ami 405 (7–15 év közötti) fellépőt jelent a két elődöntőben. A versenyzők hangszeregyüttes, hangszeres szólista, táncos szólista és néptáncegyüttes kategóriákban indulhattak. A döntőbe kategóriánként maximálisan 5 produkció juthatott be. Az elődöntők alkalmával 22 táncegyüttes, 6 táncospár, 4 hangszeregyüttes, 8 szólóhangszeres mérettetett meg. A fellépőket szakmai zsűri értékelte. Az értékelőbizottság tagja volt Benedek Árpád, a Nagyváradi Csillagocska Néptáncegyüttes vezetője, zenepedagógus, néptáncoktató, a Debreceni Egyetem Néprajz Doktori Iskolájának hallgatója, a zsűri elnöke; Vámosi Csaba népzenész, a Flaskba banda vezetője; Márkus Zoltán karnagy, református kántor, népzenész; Szilágyi László, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola néptáncoktatója; Váradi Enikő néptáncos, a Debreceni Egyetem Néprajz Doktori Iskolájának táncfolklorisztika szakos hallgatója, a Sodró együttes vezetője, a verseny szakmai vezetője.

Az elődöntőből továbbjutott produkciók előadói a döntőt megelőzően kétnapos előkészítő táborban vesznek majd részt. A döntő 2016. május 29-én kerül megrendezésre Beregszászban, a II. RFKMF átriumában. A döntőben Magyarországról érkező neves szakemberek zsűriznek. Az első helyezettek számára egész éves fellépési lehetőséget, valamint magyarországi táborban való részvételt biztosítanak.

A tehetségkutató az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Tehetségprogram támogatásával valósult meg.

EV